Met één been in het ziekenhuis, met het andere thuis



11 oktober 2019

Tien jaar al, maar toch moeten we nog vaak uitleggen wie we zijn en wat we doen. Palliatief. Voor veel mensen betekent het bijna hetzelfde als terminaal. Dat ligt net even anders. Als palliatief team begeleiden wij mensen soms jaren. Samen kijken we naar hoe de patiënt de beste kwaliteit van leven kan hebben. Welke behandelingen wil je nog wel, welke niet? Welke keuzes maak je? Hoe zorgen we ervoor dat je geen pijn hebt, dat je lekker kunt slapen, geen angsten hebt, niet misselijk bent en vooral, nog leuke dingen kunt doen?

Terminale zorg is de zorg die zich richt op de laatste drie maanden van iemands leven. Binnen ons palliatieve team kijken wij veel verder en veel ruimer. Daarom is het ook fijn dat we in een steeds vroeger stadium worden ingeschakeld. Wat ons betreft is dat nooit te vroeg. Omdat we ons ook bezighouden met symptoombestrijding, leren we mensen al vroeg kennen. Welke mensen? Natuurlijk patiënten met kanker, maar ook mensen met bijvoorbeeld nier- of hartfalen, COPD en oudere, kwetsbare mensen die met verschillende ziekten kampen. Als team gaan wij naast deze mensen en, heel nadrukkelijk, ook naast hun familieleden staan. We behandelen, praten, luisteren en denken vooruit; wat staat je nog te wachten, hoe kunnen we je daarop voorbereiden, hoe kunnen we allerlei twijfels en vragen bespreekbaar maken?

Na tien jaar weet ik zeker dat het palliatieve team van het Elkerliek ziekenhuis een waardevolle toevoeging is voor ons totale zorgaanbod. We staan met één been in het ziekenhuis en met het andere been in de thuisomgeving. Samen met de huisarts, andere zorgverleners en samen met patiënt en familie staan we voor een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven in de laatste levensfase. Die soms veel langer duurt dan menigeen denkt.

Ingrid van Asseldonk
Verpleegkundig specialist
Team symptoombestrijding en palliatieve zorg