Mensen met migraine zijn toppers, maar ........

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Mensen met migraine zijn toppers, maar ........

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Mensen met migraine zijn toppers, maar ........

Geplaatst: 19-5-2014

Als ik een bedrijf zou starten, dan zou ik het wel weten. Een groot deel van mijn personeelsbestand zou bestaan uit mensen met migraine. De toewijding, het verantwoordelijkheidsgevoel van patiënten met deze aandoening is ongeëvenaard. Dat laat wetenschappelijk onderzoek zien, maar dat zie ik ook in mijn dagelijkse praktijk. Mensen met migraine zijn toppers, maar... je moet er wel een beetje zuinig op zijn.

Ook dat laatste merk ik in mijn praktijk, waar ik veel migraine-patiënten zie. Mensen die in de medische wereld vaak op onbegrip stuiten. En juist dat is funest. Het eerste wat deze patiëntengroep nodig heeft is een begripvolle dokter. Iemand die uitlegt dat migraine aangeboren is; een chronische ziekte, waar je niet meer vanaf komt, maar waar je mee moet leren omgaan. Een arts is in dat proces een adviseur, die samen met de patiënt op zoek gaat naar die beste omgangsvorm.

Onlangs vertelde een patiënt me dat hij probeerde om via zijn gedachten zijn migraineklachten te verminderen. Het is een voorbeeld van een creatieve benadering, die ook in de theorie al vaker beschreven is. Kern is dat door de zenuwcellen op een prettige manier in beweging te brengen, de stress verlaagd kan worden. Een mooie gedachte.

Of ik nog ooit een nieuw bedrijf opstart, weet ik niet. Mijn personeelsadvertentie heb ik in ieder geval al klaar. En tot die tijd probeer ik mensen met migraine zo goed mogelijk bij te staan. Een mooi vak met mooie mensen.

Udo Dijkstra
Neuroloog en migrainoloog

 

7209 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Smeren, smeren, smeren

  19-6-2019

  De zomer is nog niet officieel begonnen, maar we hebben alweer kunnen genieten van zomerse temperaturen. En zodra de zon schijnt zoeken we deze massaal op. Aan het water, op het terras, maar zeker ook......

  Lees verder

 • Een beroerte vraagt meer dan medische hulp

  14-5-2019

  Vaak zonder vooraankondiging begint je menselijke harde schijf te haperen. Wat is er aan de hand, wat moet ik doen, wie kan me helpen, wat is mijn vooruitzicht? Een beroerte ofwel CVA, brengt veel vragen......

  Lees verder

 • Fietsend door de chemo

  1-4-2019

  Bewegen is hot. En dat is niet voor niets. Was beweging vroeger iets voor de tijd ná een ziekenhuisopname, tegenwoordig wordt bewegen ook ín het ziekenhuis gestimuleerd. Het programma Kwiek, dat onlangs......

  Lees verder

Weblog overzicht