Mensen met migraine zijn toppers, maar ........

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Mensen met migraine zijn toppers, maar ........

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Mensen met migraine zijn toppers, maar ........

Geplaatst: 19-5-2014

Als ik een bedrijf zou starten, dan zou ik het wel weten. Een groot deel van mijn personeelsbestand zou bestaan uit mensen met migraine. De toewijding, het verantwoordelijkheidsgevoel van patiënten met deze aandoening is ongeëvenaard. Dat laat wetenschappelijk onderzoek zien, maar dat zie ik ook in mijn dagelijkse praktijk. Mensen met migraine zijn toppers, maar... je moet er wel een beetje zuinig op zijn.

Ook dat laatste merk ik in mijn praktijk, waar ik veel migraine-patiënten zie. Mensen die in de medische wereld vaak op onbegrip stuiten. En juist dat is funest. Het eerste wat deze patiëntengroep nodig heeft is een begripvolle dokter. Iemand die uitlegt dat migraine aangeboren is; een chronische ziekte, waar je niet meer vanaf komt, maar waar je mee moet leren omgaan. Een arts is in dat proces een adviseur, die samen met de patiënt op zoek gaat naar die beste omgangsvorm.

Onlangs vertelde een patiënt me dat hij probeerde om via zijn gedachten zijn migraineklachten te verminderen. Het is een voorbeeld van een creatieve benadering, die ook in de theorie al vaker beschreven is. Kern is dat door de zenuwcellen op een prettige manier in beweging te brengen, de stress verlaagd kan worden. Een mooie gedachte.

Of ik nog ooit een nieuw bedrijf opstart, weet ik niet. Mijn personeelsadvertentie heb ik in ieder geval al klaar. En tot die tijd probeer ik mensen met migraine zo goed mogelijk bij te staan. Een mooi vak met mooie mensen.

Udo Dijkstra
Neuroloog en migrainoloog

 

7706 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Hatsjoe … dag dokter …

  16-1-2020

  Griep is in the air! De wintermaanden brengen kwakkelweer en de gevolgen kennen we. Zelf ziek, kinderen ziek, leraren ziek en ja, ook medewerkers in het ziekenhuis ziek. Erg vervelend allemaal. Grote......

  Lees verder

 • Een wondje aan de teen

  19-11-2019

  Waarom ik klinische geriatrie de meest fantastische afdeling van het Elkerliek vind? Misschien kan ik het vertellen door middel van een klein, maar typisch voorbeeld. Van die oudere man die volledig......

  Lees verder

 • Met één been in het ziekenhuis, met het andere thuis

  11-10-2019

  Tien jaar al, maar toch moeten we nog vaak uitleggen wie we zijn en wat we doen. Palliatief. Voor veel mensen betekent het bijna hetzelfde als terminaal. Dat ligt net even anders. Als palliatief team......

  Lees verder

Weblog overzicht