Kom maar eens kijken....



1 januari 0001

Je komt er niet zo vaak. Hopelijk tenminste. Maar áls je er komt, dan is het maar beter op een plek die volledig voldoet aan alle verwachtingen die je er maar van kunt hebben. Of liever nog iets beter zelfs. Waar ik het over heb? De nieuwe Intensive Care van ons ziekenhuis natuurlijk. Waar al vele jaren over is gesproken, waarvan het ontwerp vijf jaar geleden voor het eerst van de tekentafel kwam en die in augustus geopend is. Tjonge, wat zijn we er trots op en blij mee!

Het Elkerliek is een streekziekenhuis. Maar wel een met ambitie. Daarom wilden de intensivisten van ons ziekenhuis al jaren geleden een grotere en beter geëquipeerde IC. Na lang sparen is die er nu. Twaalf kamers, heel veel nieuwe apparatuur en nog meer nieuwe technologie. Was het dan zo slecht? Nee, absoluut niet. De mensen die op de ‘oude’ IC werkten zijn dezelfde als de mensen die er nu werken: vijf intensivisten, waarvan er altijd eentje in het ziekenhuis óf heel dicht in de buurt is, IC-artsen én een super gemotiveerd en deskundig team verpleegkundigen.
Maar die mensen wilden al langer meegaan met het hoge ambitieniveau van het ziekenhuis. Een ambitieniveau waar ook een IC Level II bijhoort. En die hebben we nu. Of ja, straks. Als de selectie van nieuwe verpleegkundigen is afgerond, als we alle kamers in gebruik hebben en als de visitatie voor dat Level, begin 2016 heeft plaatsgevonden.

Is het echt nodig, dat Level II, vragen mensen wel eens aan mij. Ik denk van wel. Om in de toekomst de wat grotere en complexe ok’s te kunnen blijven doen, maar vooral om de mensen in de regio kwalitatief hoogwaardige zorg te blijven bieden. Want hoogwaardig is het. Met die ruime, lichte kamers met veel daglicht, de nieuwe manier van bewaken die gericht is op een veel rustigere omgeving voor de patiënt, de moderne apparatuur, de mogelijkheden die het nieuwe elektronisch patiëntendossier ons biedt. Ik zou bijna zeggen, kom maar eens kijken…

Martijn Castelijns
Chirurg-intensivist

Intensive Care