Ik voel niks dus heb ik niks

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Ik voel niks dus heb ik niks

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Ik voel niks dus heb ik niks

Geplaatst: 1-5-2014

Als je ziek bent ga je naar een dokter. Dat is logisch. Maar wat nu als je niet ziek bent? Als je je niet ziek voelt en er eigenlijk geen reden te bedenken is waarom je ziek zou zijn. Moet je dan naar een dokter?

Die vraag werd in de afgelopen jaren veelvuldig gesteld toen het ging over het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. In dat onderzoek krijgt elke Nederlander tussen de 55 en 75 een zelftest toegestuurd. Deze test, in de volksmond de poeptest genoemd, gaat per post terug en wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van bloed, een mogelijke aanwijzing voor darmkanker. Een vervolgonderzoek in het ziekenhuis, een coloscopie, kan dat opsporen.

Op 5 februari is het Elkerliek ziekenhuis als eerste in de regio gestart met dit bevolkingsonderzoek. Met de mensen bij wie bloed is aangetroffen houden we eerst een intakegesprek. Daarin bekijken we samen of een coloscopie, een volledig kijkonderzoek van de dikke darm, nodig en/of mogelijk is.

In ons ziekenhuis streven we ernaar de coloscopie binnen vijf of zes werkdagen na de intake uit te voeren. We realiseren ons dat het bericht van bloed in de ontlasting erg beangstigend kan zijn, en dat mensen zo snel mogelijk duidelijkheid willen krijgen over de mogelijke oorzaak.

We hebben nu best een behoorlijk aantal mensen gezien voor een coloscopie. Daar ontdekken we vaak poliepen. Het aantal mensen met de diagnose darmkanker blijft gelukkig klein. Van de vijftig mensen bij wie we een colosopie uitvoeren, vinden we bij vier een vroege vorm van darmkanker, die we meestal tijdens de coloscopie kunnen verwijderen.

Een vroegtijdige ontdekking van darmkanker  kan veel ellende voorkomen. Ik snap de gedachte dat mensen liever niet naar een dokter gaan als ze niks voelen. Ik zou het echter wel weten. Ik voel niks dus ik heb niks? Helaas gaat dat niet altijd op.

Linda van Gestel, verpleegkundig endoscopist Elkerliek ziekenhuis.


 

31873 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Hatsjoe … dag dokter …

  16-1-2020

  Griep is in the air! De wintermaanden brengen kwakkelweer en de gevolgen kennen we. Zelf ziek, kinderen ziek, leraren ziek en ja, ook medewerkers in het ziekenhuis ziek. Erg vervelend allemaal. Grote......

  Lees verder

 • Een wondje aan de teen

  19-11-2019

  Waarom ik klinische geriatrie de meest fantastische afdeling van het Elkerliek vind? Misschien kan ik het vertellen door middel van een klein, maar typisch voorbeeld. Van die oudere man die volledig......

  Lees verder

 • Met één been in het ziekenhuis, met het andere thuis

  11-10-2019

  Tien jaar al, maar toch moeten we nog vaak uitleggen wie we zijn en wat we doen. Palliatief. Voor veel mensen betekent het bijna hetzelfde als terminaal. Dat ligt net even anders. Als palliatief team......

  Lees verder

Weblog overzicht