Ik voel niks dus heb ik niks

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Ik voel niks dus heb ik niks

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Ik voel niks dus heb ik niks

Geplaatst: 1-5-2014

Als je ziek bent ga je naar een dokter. Dat is logisch. Maar wat nu als je niet ziek bent? Als je je niet ziek voelt en er eigenlijk geen reden te bedenken is waarom je ziek zou zijn. Moet je dan naar een dokter?

Die vraag werd in de afgelopen jaren veelvuldig gesteld toen het ging over het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. In dat onderzoek krijgt elke Nederlander tussen de 55 en 75 een zelftest toegestuurd. Deze test, in de volksmond de poeptest genoemd, gaat per post terug en wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van bloed, een mogelijke aanwijzing voor darmkanker. Een vervolgonderzoek in het ziekenhuis, een coloscopie, kan dat opsporen.

Op 5 februari is het Elkerliek ziekenhuis als eerste in de regio gestart met dit bevolkingsonderzoek. Met de mensen bij wie bloed is aangetroffen houden we eerst een intakegesprek. Daarin bekijken we samen of een coloscopie, een volledig kijkonderzoek van de dikke darm, nodig en/of mogelijk is.

In ons ziekenhuis streven we ernaar de coloscopie binnen vijf of zes werkdagen na de intake uit te voeren. We realiseren ons dat het bericht van bloed in de ontlasting erg beangstigend kan zijn, en dat mensen zo snel mogelijk duidelijkheid willen krijgen over de mogelijke oorzaak.

We hebben nu best een behoorlijk aantal mensen gezien voor een coloscopie. Daar ontdekken we vaak poliepen. Het aantal mensen met de diagnose darmkanker blijft gelukkig klein. Van de vijftig mensen bij wie we een colosopie uitvoeren, vinden we bij vier een vroege vorm van darmkanker, die we meestal tijdens de coloscopie kunnen verwijderen.

Een vroegtijdige ontdekking van darmkanker  kan veel ellende voorkomen. Ik snap de gedachte dat mensen liever niet naar een dokter gaan als ze niks voelen. Ik zou het echter wel weten. Ik voel niks dus ik heb niks? Helaas gaat dat niet altijd op.

Linda van Gestel, verpleegkundig endoscopist Elkerliek ziekenhuis.


 

30914 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Écht iedereen is vriendelijk!

  4-12-2018

  Ik moet er toch aan wennen hoor. Ik loop nu een aantal weken in het Elkerliek stage voor mijn opleiding tot verpleegkundige en iedereen, écht iedereen is aardig en vriendelijk! Met een groepje eerstejaars......

  Lees verder

 • Diabeteszorg als je jonge leven verandert

  16-10-2018

  Trots? Ja, eerlijk gezegd zijn we best een beetje trots op de manier waarop de diabeteszorg in het Elkerliek geregeld is. Maar dat wil niet zeggen dan we niet continu op zoek zijn naar mogelijke......

  Lees verder

 • Smakelijk eten! Ook, of juist zéker, in het Elkerliek

  7-8-2018

  Goed en lekker eten. In ons ziekenhuis vinden we het heel belangrijk. Niet voor niets zijn we één van de weinige ziekenhuizen in Nederland waarbij de warme maaltijden nog vers bereid worden in eigen......

  Lees verder

Weblog overzicht