Gezinsgerichte zorg rondom bevalling

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Gezinsgerichte zorg rondom bevalling

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Gezinsgerichte zorg rondom bevalling

Geplaatst: 30-7-2012

Soms kunt u niet thuis bevallen, bijvoorbeeld om medische redenen. Bevalt u in het Elkerliek ziekenhuis, dan bieden wij u gezinsgerichte zorg. Wat is dit en wat merkt u daar nu eigenlijk van?

Gezinsgerichte zorg in de verloskunde is jaren geleden al in de Verenigde Staten geïntroduceerd. Grote voorvechtster is Celeste Phillips, inmiddels wereldwijd erkend als deskundige. Zij heeft het concept van gezinsgerichte zorg, het ondersteunen en daarmee sterk maken van de mensen om de baby heen, in de verloskunde handen en voeten gegeven.

Het Elkerliek ziekenhuis heeft geen Celeste Phillips, maar wel een team zorgverleners dat op deze manier veilige en kwalitatieve zorg verleent. De kraamverzorgsters, verpleegkundigen, verloskundigen en gynaecologen zien moeder en baby als één geheel en betrekken partner en andere gezinsleden actief. Hierdoor wordt de onderlinge band verstevigd. Eigen gebruiken en gewoontes krijgen een plaats, net als thuis. Het gezin wordt gaandeweg vertrouwd met de zorg voor de baby en heeft daarbij keuzevrijheid. Daarbij worden moeder, baby en partner zo veel mogelijk omringd door dezelfde zorgverleners.

Een voorbeeld van gezinsgerichte zorg in het Elkerliek ziekenhuis is de test die binnenkort start op de operatiekamers. Daarbij hoeven pasgeboren baby en partner na een geplande keizersnede niet meer elders te wachten tot de moeder voldoende hersteld is van de operatie. Zij verblijven samen op de uitslaapkamer met de eigen verpleegkundige van de afdeling. Zo kan de binding tussen moeder, partner en baby direct beginnen.

Iets anders zijn de nieuwe gezinssuites. Zo’n suite is een huiselijke kamer met goede faciliteiten waar moeder, baby en partner na de bevalling naar toe gaan. Het bed is mooi opgemaakt en er staat een koffiepakket klaar (daar zijn de gewoontes weer!). De partner kan ‘s nachts bij moeder en baby blijven slapen.

Wendy Wils, manager Gynaecologie, Verloskunde en Kindergeneeskunde

10308 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Hatsjoe … dag dokter …

  16-1-2020

  Griep is in the air! De wintermaanden brengen kwakkelweer en de gevolgen kennen we. Zelf ziek, kinderen ziek, leraren ziek en ja, ook medewerkers in het ziekenhuis ziek. Erg vervelend allemaal. Grote......

  Lees verder

 • Een wondje aan de teen

  19-11-2019

  Waarom ik klinische geriatrie de meest fantastische afdeling van het Elkerliek vind? Misschien kan ik het vertellen door middel van een klein, maar typisch voorbeeld. Van die oudere man die volledig......

  Lees verder

 • Met één been in het ziekenhuis, met het andere thuis

  11-10-2019

  Tien jaar al, maar toch moeten we nog vaak uitleggen wie we zijn en wat we doen. Palliatief. Voor veel mensen betekent het bijna hetzelfde als terminaal. Dat ligt net even anders. Als palliatief team......

  Lees verder

Weblog overzicht