Gezinsgerichte zorg rondom bevalling

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Gezinsgerichte zorg rondom bevalling

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Gezinsgerichte zorg rondom bevalling

Geplaatst: 30-7-2012

Soms kunt u niet thuis bevallen, bijvoorbeeld om medische redenen. Bevalt u in het Elkerliek ziekenhuis, dan bieden wij u gezinsgerichte zorg. Wat is dit en wat merkt u daar nu eigenlijk van?

Gezinsgerichte zorg in de verloskunde is jaren geleden al in de Verenigde Staten geïntroduceerd. Grote voorvechtster is Celeste Phillips, inmiddels wereldwijd erkend als deskundige. Zij heeft het concept van gezinsgerichte zorg, het ondersteunen en daarmee sterk maken van de mensen om de baby heen, in de verloskunde handen en voeten gegeven.

Het Elkerliek ziekenhuis heeft geen Celeste Phillips, maar wel een team zorgverleners dat op deze manier veilige en kwalitatieve zorg verleent. De kraamverzorgsters, verpleegkundigen, verloskundigen en gynaecologen zien moeder en baby als één geheel en betrekken partner en andere gezinsleden actief. Hierdoor wordt de onderlinge band verstevigd. Eigen gebruiken en gewoontes krijgen een plaats, net als thuis. Het gezin wordt gaandeweg vertrouwd met de zorg voor de baby en heeft daarbij keuzevrijheid. Daarbij worden moeder, baby en partner zo veel mogelijk omringd door dezelfde zorgverleners.

Een voorbeeld van gezinsgerichte zorg in het Elkerliek ziekenhuis is de test die binnenkort start op de operatiekamers. Daarbij hoeven pasgeboren baby en partner na een geplande keizersnede niet meer elders te wachten tot de moeder voldoende hersteld is van de operatie. Zij verblijven samen op de uitslaapkamer met de eigen verpleegkundige van de afdeling. Zo kan de binding tussen moeder, partner en baby direct beginnen.

Iets anders zijn de nieuwe gezinssuites. Zo’n suite is een huiselijke kamer met goede faciliteiten waar moeder, baby en partner na de bevalling naar toe gaan. Het bed is mooi opgemaakt en er staat een koffiepakket klaar (daar zijn de gewoontes weer!). De partner kan ‘s nachts bij moeder en baby blijven slapen.

Wendy Wils, manager Gynaecologie, Verloskunde en Kindergeneeskunde

9915 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Smeren, smeren, smeren

  19-6-2019

  De zomer is nog niet officieel begonnen, maar we hebben alweer kunnen genieten van zomerse temperaturen. En zodra de zon schijnt zoeken we deze massaal op. Aan het water, op het terras, maar zeker ook......

  Lees verder

 • Een beroerte vraagt meer dan medische hulp

  14-5-2019

  Vaak zonder vooraankondiging begint je menselijke harde schijf te haperen. Wat is er aan de hand, wat moet ik doen, wie kan me helpen, wat is mijn vooruitzicht? Een beroerte ofwel CVA, brengt veel vragen......

  Lees verder

 • Fietsend door de chemo

  1-4-2019

  Bewegen is hot. En dat is niet voor niets. Was beweging vroeger iets voor de tijd ná een ziekenhuisopname, tegenwoordig wordt bewegen ook ín het ziekenhuis gestimuleerd. Het programma Kwiek, dat onlangs......

  Lees verder

Weblog overzicht