Een wondje aan de teen



1 januari 0001

Waarom ik klinische geriatrie de meest fantastische afdeling van het Elkerliek vind? Misschien kan ik het vertellen door middel van een klein, maar typisch voorbeeld. Van die oudere man die volledig in de war bij ons op de afdeling binnenkwam. Achteraf gezien een heel logisch verhaal. De man had een wondje aan zijn teen. Teen gestoten, au! Dat wondje deed flink pijn. Lopen deed ook pijn en dus deed hij dat maar zo min mogelijk. Drinken beperkte hij ook tot het absolute minimum want lopen naar het toilet, nee, liever niet. Het continue zitten was natuurlijk niet bevorderlijk voor zijn conditie. En dat was de blaasontsteking die hij ontwikkelde als gevolg van het te weinig drinken ook niet. De steeds groter wordende inactiviteit zorgde voor een afname van de spierkracht en later ook voor slikproblemen. Die weer longproblemen veroorzaakte. En zo kwam deze man, flink ziek en volledig in de war als patiënt op onze afdeling. Eigenlijk met een wondje aan zijn teen.

Op de afdeling klinische geriatrie, ook wel de GAAZ, de Geriatrische Afdeling van een algemeen ziekenhuis genoemd, komen allerlei specialisaties van het hele ziekenhuis samen om te zoeken naar de oorzaken van gezondheidsproblemen bij de oudere patiënt. We observeren, praten, zeker ook met de naasten van de patiënt, en doen onderzoek. Samen met de geriaters, andere artsen, fysio, ergo, diëtiste. Samen kijken we. Niet alleen naar dat wondje aan de teen, maar naar de mens die voor ons staat. De mens als geheel en in zijn of haar sociale context.

Werken met de kwetsbare ouderen die op onze afdeling komen is interessant, soms ingewikkeld, maar vooral enorm fijn. Fijn om deze patiëntengroep die menswaardige en specialistische zorg te kunnen geven die nodig is. 

Een verpleegkundige van de afdeling Geriatrie