Eczeem hoort er helemaal niet bij!

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Eczeem hoort er helemaal niet bij!

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Eczeem hoort er helemaal niet bij!

Geplaatst: 19-4-2018

Een bosbrand blus je niet met een waterpistool. Dat is logisch. Maar wat doe je met eczeem? En ehhh, waar slaat deze vergelijking eigenlijk op?

Vlekjes, bultjes, korstjes en jeuk. Op armen, benen, gezicht, waar eigenlijk niet. En altijd maar krabben. Kinderen met eczeem, we kennen het allemaal wel. Lastig? Nee, veel meer dan dat. Ouders denken vaak dat eczeem er een beetje bij hoort. ‘Niks aan te doen. Niet krabben en wachten tot je er overheen groeit.’ Maar dat is een misvatting. Eczeem hoort er helemaal niet bij!

Begin dit jaar is het Elkerliek gestart met een eczeemspreekuur op de kinderpoli. Hoe gaat dat in zijn werk? Heel simpel. Als u door uw huisarts wordt doorverwezen wordt uw kind gezien door een dermatoloog en/of een kinderarts. Zij doen onderzoek en kijken of sprake is van eczeem. Als dat het geval is wordt een zalf voorgeschreven.

Vervolgens neem ik de behandeling over. Belangrijk is daarbij de informatie, de voorlichting. In een klein groepje kinderen én ouders vertel ik over wat eczeem is en wat je eraan kunt doen. Natuurlijk is er alle gelegenheid om vragen te stellen. Ik laat voelen hoe de verschillende zalfjes smeren, laat verschillende soorten ‘krabverband’ zien en voelen en ik vertel waar je thuis op moet letten en wat je kunt doen als het eczeem weer terugkomt. Ook geef ik, met name aan de ouders, informatie over het –absoluut ongevaarlijke- gebruik van hormoonzalf.
De resultaten zijn erg goed en dat verbaast ons niet. Vrijwel alle kinderen die op onze poli komen, zien, als ze het smeerschema volgen, al heel snel resultaat. Verdient ook uw kind een jeukvrije huid? Heb het er eens over met uw huisarts. En kom langs.

Die bosbrand? Oh ja, die was heftig. Daarom ook geen waterpistool, maar een blusvliegtuig. En goed nablussen omdat zo’n brand flink smeult. Bij eczeem is het niet anders. Dat moeten we flink aanpakken en even doorzetten. Zodat ook uw kinderen straks lekker kunnen genieten van een mooie, jeukvrije zomer.

Suzanne Fleuren
Verpleegkundig specialist kinderallergologie i.o.


Kijk hier voor meer info.

1906 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Écht iedereen is vriendelijk!

  4-12-2018

  Ik moet er toch aan wennen hoor. Ik loop nu een aantal weken in het Elkerliek stage voor mijn opleiding tot verpleegkundige en iedereen, écht iedereen is aardig en vriendelijk! Met een groepje eerstejaars......

  Lees verder

 • Diabeteszorg als je jonge leven verandert

  16-10-2018

  Trots? Ja, eerlijk gezegd zijn we best een beetje trots op de manier waarop de diabeteszorg in het Elkerliek geregeld is. Maar dat wil niet zeggen dan we niet continu op zoek zijn naar mogelijke......

  Lees verder

 • Smakelijk eten! Ook, of juist zéker, in het Elkerliek

  7-8-2018

  Goed en lekker eten. In ons ziekenhuis vinden we het heel belangrijk. Niet voor niets zijn we één van de weinige ziekenhuizen in Nederland waarbij de warme maaltijden nog vers bereid worden in eigen......

  Lees verder

Weblog overzicht