Eczeem hoort er helemaal niet bij!

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Eczeem hoort er helemaal niet bij!

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Eczeem hoort er helemaal niet bij!

Geplaatst: 19-4-2018

Een bosbrand blus je niet met een waterpistool. Dat is logisch. Maar wat doe je met eczeem? En ehhh, waar slaat deze vergelijking eigenlijk op?

Vlekjes, bultjes, korstjes en jeuk. Op armen, benen, gezicht, waar eigenlijk niet. En altijd maar krabben. Kinderen met eczeem, we kennen het allemaal wel. Lastig? Nee, veel meer dan dat. Ouders denken vaak dat eczeem er een beetje bij hoort. ‘Niks aan te doen. Niet krabben en wachten tot je er overheen groeit.’ Maar dat is een misvatting. Eczeem hoort er helemaal niet bij!

Begin dit jaar is het Elkerliek gestart met een eczeemspreekuur op de kinderpoli. Hoe gaat dat in zijn werk? Heel simpel. Als u door uw huisarts wordt doorverwezen wordt uw kind gezien door een dermatoloog en/of een kinderarts. Zij doen onderzoek en kijken of sprake is van eczeem. Als dat het geval is wordt een zalf voorgeschreven.

Vervolgens neem ik de behandeling over. Belangrijk is daarbij de informatie, de voorlichting. In een klein groepje kinderen én ouders vertel ik over wat eczeem is en wat je eraan kunt doen. Natuurlijk is er alle gelegenheid om vragen te stellen. Ik laat voelen hoe de verschillende zalfjes smeren, laat verschillende soorten ‘krabverband’ zien en voelen en ik vertel waar je thuis op moet letten en wat je kunt doen als het eczeem weer terugkomt. Ook geef ik, met name aan de ouders, informatie over het –absoluut ongevaarlijke- gebruik van hormoonzalf.
De resultaten zijn erg goed en dat verbaast ons niet. Vrijwel alle kinderen die op onze poli komen, zien, als ze het smeerschema volgen, al heel snel resultaat. Verdient ook uw kind een jeukvrije huid? Heb het er eens over met uw huisarts. En kom langs.

Die bosbrand? Oh ja, die was heftig. Daarom ook geen waterpistool, maar een blusvliegtuig. En goed nablussen omdat zo’n brand flink smeult. Bij eczeem is het niet anders. Dat moeten we flink aanpakken en even doorzetten. Zodat ook uw kinderen straks lekker kunnen genieten van een mooie, jeukvrije zomer.

Suzanne Fleuren
Verpleegkundig specialist kinderallergologie i.o.


Kijk hier voor meer info.

2394 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Smeren, smeren, smeren

  19-6-2019

  De zomer is nog niet officieel begonnen, maar we hebben alweer kunnen genieten van zomerse temperaturen. En zodra de zon schijnt zoeken we deze massaal op. Aan het water, op het terras, maar zeker ook......

  Lees verder

 • Een beroerte vraagt meer dan medische hulp

  14-5-2019

  Vaak zonder vooraankondiging begint je menselijke harde schijf te haperen. Wat is er aan de hand, wat moet ik doen, wie kan me helpen, wat is mijn vooruitzicht? Een beroerte ofwel CVA, brengt veel vragen......

  Lees verder

 • Fietsend door de chemo

  1-4-2019

  Bewegen is hot. En dat is niet voor niets. Was beweging vroeger iets voor de tijd ná een ziekenhuisopname, tegenwoordig wordt bewegen ook ín het ziekenhuis gestimuleerd. Het programma Kwiek, dat onlangs......

  Lees verder

Weblog overzicht