Diabeteszorg als je jonge leven verandert



1 januari 0001

Trots? Ja, eerlijk gezegd zijn we best een beetje trots op de manier waarop de diabeteszorg in het Elkerliek geregeld is. Maar dat wil niet zeggen dan we niet continu op zoek zijn naar mogelijke verbeteringen. In het afgelopen anderhalf jaar hebben we bijvoorbeeld hard gewerkt aan een stukje extra aandacht voor wat we in vaktermen de ‘transitiefase’ noemen. Dat is de fase voordat jongeren de kinderpoli verruilen voor de volwassenen polikliniek van de internisten.

Niet ieder kind van negentien is hetzelfde. We kennen de periode allemaal wel. Pubers worden adolescenten. Hormonen gieren nog door de keel, het voortgezet onderwijs wordt verruild voor het beroepsonderwijs óf de eerste échte baan komt in zicht en de relaties duren al wat langer dan een paar weken, kortom: langzaam maar zeker zet de puber zijn eerste, voorzichtige en soms nog fors haperende stappen op weg naar volwassenheid.
Als deze jongeren nu ook nog eens te maken hebben met alle leefregels die diabetes stelt, wordt het soms wel erg ingewikkeld. En juist in die fase werd de helpende en begeleidende hand vanuit het kinderdiabetesteam in het verleden ingeruild voor de poli van de internisten. Waar zelfstandigheid en volwassenheid meer als uitgangspunt werden genomen. Waar alles toch wel anders was.

In de afgelopen jaren zagen we hoe pubers en adolescenten hiermee soms worstelden. Er veranderde ineens zoveel in hun leven dat het zo belangrijke zelfmanagement, dat ze net een beetje onder de knie kregen, vaak in verval raakte. En dus vonden we het bij het Elkerliek belangrijk om die transitiefase, die overstap van kinder- naar volwassenpoli, anders, beter vorm te geven.

Wat het concreet betekent, is eigenlijk voor iedere jongere anders. Vanuit het kinderdiabetesteam kijken we, samen met die jongere vanaf twaalf jaar, naar wat er nodig is. Stapsgewijs willen we de jongere meer inzicht geven in het eigen ‘kennen en kunnen’. Waar worstel je mee, welke hulp ondersteunt jou zo dat je optimaal grip krijgt op je diabetes? Ben je klaar voor meer zelfstandigheid, lukt het allemaal prima? Mooi, dan laten we je meer los. Heb je moeite, vind je het eng, ben je nog niet toe aan die grote zelfstandigheid en verantwoordelijkheid? Dan helpen we je. Maatwerk dus! Om de zorg voor kinderen en jongeren met diabetes bij het Elkerliek nóg beter te maken.

Mirjam van de Weijer
(kinder-) diabetesverpleegkundige