'De spiegoloog'

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | 'De spiegoloog'

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

'De spiegoloog'

Geplaatst: 10-12-2013

Voor de meesten is een verwijzing naar het ziekenhuis spannend. Maar zolang het voor iets medisch is, weet je vaak wel een beetje waar je aan toe bent. Een verwijzing naar de psycholoog in het ziekenhuis roept bij velen een heel ander gevoel van spanning op. De opmerking: “Hoezo naar de psycholoog, ik ben toch niet gek!”, wordt bij ons op de afdeling geregeld gemaakt. Het beroep van psycholoog roept vaak het beeld op van een sofa en geitenwollen sokken. Nu kunnen we vrij stellig zeggen dat er bij ons op de afdeling niet van dit soort sokken worden gedragen. Sofa’s zijn er ook niet te vinden. Er staan enkel heel normale stoelen en bureaus op onze spreekkamers.

Binnen onze afdeling Medische Psychologie zien wij mensen in alle soorten, maten en leeftijden. Dit komt  omdat de mensen die bij ons komen,  heel gewone mensen zijn. Gewone mensen met problemen die vaak te maken hebben met lichamelijke aandoeningen.

Waarvoor kun je nu bij ons terecht?
Bij de volwassenen en ouderen is er een richting neuropsychologie en algemene somatiek. Bij de neuropsychologie worden mensen gezien waarbij een hersenaandoening maakt dat het denken, voelen en doen anders gaat dan voorheen. Er kan worden onderzocht hoe iemand nu presteert op denktaken  ten opzichte van voordat de hersenaandoening er was.
Bij de richting algemene somatiek behandelen wij mensen om zo optimaal mogelijk om te leren gaan met een acute ziekte of chronische aandoening. Dit om zo beter in je vel te komen zitten zodat je, dat wat je is overkomen,beter aan kan.
Ook kan de psycholoog je meer dingen uitleggen over verschillende ziektes en de samenhang tussen lichamelijk ziek-zijn en wat voor invloed dit heeft op je ‘psyche’.Samen zoeken wij met mensen naar die eigenschappen die zij in kunnen zetten om zichzelf weer prettiger te voelen.

Bij kinderen en jongeren geldt dit laatste eveneens. Ook op jonge leeftijd kun je te maken krijgen met lichamelijke klachten of chronische aandoeningen. Dit is van invloed op hoe je je voelt en wat je doet in je dagelijkse leven. Het kan invloed hebben op de ontwikkeling van een kind.
Ook kinderen waarbij sprake is van eet-, slaap- en zindelijkheidsproblemen kunnen bij ons terecht. Samen met het kind en de ouders kijken wij welke factoren mogelijk een rol spelen bij het probleem. Een behandeling kan er dan uit bestaan om heel gericht te werken aan het probleem, zodat het kind zich weer prettiger kan gaan voelen. 

Onze medische specialisten zetten dan ook regelmatig een psycholoog in, want zo goed mogelijk in je vel zitten is belangrijk. Het kan helpen moeilijke zaken als lichamelijke klachten of (acute) ziekten beter aan te kunnen. Je kunt een verwijzing vragen bij je medisch specialist als je de uitdaging aandurft.

Want vragen om hulp is helemaal niet gek, maar heel dapper!    

Afdeling Medische Psychologie

5890 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Smeren, smeren, smeren

  19-6-2019

  De zomer is nog niet officieel begonnen, maar we hebben alweer kunnen genieten van zomerse temperaturen. En zodra de zon schijnt zoeken we deze massaal op. Aan het water, op het terras, maar zeker ook......

  Lees verder

 • Een beroerte vraagt meer dan medische hulp

  14-5-2019

  Vaak zonder vooraankondiging begint je menselijke harde schijf te haperen. Wat is er aan de hand, wat moet ik doen, wie kan me helpen, wat is mijn vooruitzicht? Een beroerte ofwel CVA, brengt veel vragen......

  Lees verder

 • Fietsend door de chemo

  1-4-2019

  Bewegen is hot. En dat is niet voor niets. Was beweging vroeger iets voor de tijd ná een ziekenhuisopname, tegenwoordig wordt bewegen ook ín het ziekenhuis gestimuleerd. Het programma Kwiek, dat onlangs......

  Lees verder

Weblog overzicht