De natuur een handje helpen bij de bevalling



1 januari 0001

De natuur zijn gang laten gaan. Dat klinkt natuurlijk sympathiek. De geboorte van een kind is daar, zeker voor mij als gynaecoloog, het mooiste voorbeeld van. Soms echter is het goed om de natuur een beetje te helpen. Dat klinkt een stuk minder sympathiek, ik weet het.

Na de uitgerekende datum is het 'medisch verantwoord' om veertien dagen te wachten of de bevalling vanzelf op gang komt. In ons ziekenhuis kunnen zwangeren echter al vanaf de eerste week over tijd terecht voor extra controles en kan ook de bevalling, indien gewenst, in overleg met de gynaecoloog op gang worden gebracht.

Ook als de vliezen breken, worden zwangeren in het Elkerliek niet per se 'onderworpen' aan de 48 tot 72 uur dat afgewacht kan worden of de weeën op gang komen. Bij ons kan de bevalling al na 24 uur op gang worden gebracht.

De geboorte van een kind is een prachtig en natuurlijk wonder. Als dat 'vanzelf' gaat heeft dat voor veel vrouwen de voorkeur. Soms is het echter voor zowel moeder als uiteindelijk kind beter om de natuur een klein handje te helpen.

Veronique Serrarens-Janssen, gynaecoloog