De migrainoloog

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | De migrainoloog

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

De migrainoloog

Geplaatst: 6-12-2012

U kent de term niet? Migrainoloog? Nee, nou deze medisch specialist bestaat ook niet. Maar eerlijk gezegd vind ik dat ik het toch een beetje ben. Al ruim een kwart eeuw ben ik gefascineerd door deze aandoening, die ik zelf meer als een handicap dan als een ziekte zie.

Als neuroloog met speciale belangstelling voor migraine heb ik in de afgelopen jaren heel veel patiënten gezien. En ik heb de migrainepatiënt ook leren kennen. Mocht ik een zaak beginnen, dan wist ik het wel. Ik zou alleen maar dit soort ‘patiënten’ aannemen. Oké, ze verzuimen elke maand gemiddeld twee tot drie dagen, maar in ruil daarvoor krijg je bijzonder toegewijde werknemers, steunpilaren en mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat zit in de aard van de gemiddelde migrainepatiënt.

Patiënten worden vaak geconfronteerd met artsen waarbij de printer al een recept uitboert, nog voordat hij of zij het verhaal heeft kunnen doen. ‘En werkt deze pil niet? Prima, dan proberen we gewoon een andere.’ Collega’s van mij zeggen ook wel dat migrainepatiënten niet tot de favorieten behoren. ‘Niks helpt’ immers.

Mijn ervaring is dat het ‘goed in je vel zitten’ een belangrijke rol speelt bij zowel de frequentie als de hevigheid van de migraineaanvallen. Ook bij andere, in mijn ogen vergelijkbare chronische aandoeningen, zie je dat een negatief gevoel de aanvallen, bijvoorbeeld bij astma of psoriasis, versterken.

Het verminderen van met name de sociale gevolgen van migraine begint bij de acceptatie. Tijdens ons migrainespreekuur wijken we daarom af van de gebaande paden. Niet beginnen met medicatie, maar eerst rustig luisteren. Vervolgens samen kijken hoe we deze erfelijke handicap het beste te lijf kunnen gaan, medisch én cognitief therapeutisch.

Migraine is in de loop van de jaren een beetje een hobby van me geworden. En dat komt zeker ook door de karaktereigenschappen van een groot deel van de twee miljoen (!) mensen die hier last van hebben. Samen met hen zoeken we naar manieren om zo min mogelijk energie in migraine te steken, maar zoveel mogelijk in de mooie dingen van het leven.

U.J. Dijkstra
Neuroloog

5647 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Smeren, smeren, smeren

  19-6-2019

  De zomer is nog niet officieel begonnen, maar we hebben alweer kunnen genieten van zomerse temperaturen. En zodra de zon schijnt zoeken we deze massaal op. Aan het water, op het terras, maar zeker ook......

  Lees verder

 • Een beroerte vraagt meer dan medische hulp

  14-5-2019

  Vaak zonder vooraankondiging begint je menselijke harde schijf te haperen. Wat is er aan de hand, wat moet ik doen, wie kan me helpen, wat is mijn vooruitzicht? Een beroerte ofwel CVA, brengt veel vragen......

  Lees verder

 • Fietsend door de chemo

  1-4-2019

  Bewegen is hot. En dat is niet voor niets. Was beweging vroeger iets voor de tijd ná een ziekenhuisopname, tegenwoordig wordt bewegen ook ín het ziekenhuis gestimuleerd. Het programma Kwiek, dat onlangs......

  Lees verder

Weblog overzicht