Echografie

U bevindt zich hier: Home | Afdelingen | Radiologie afdeling | Echografie

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Echografie

Algemeen

Uw behandelend arts heeft voor u een echografie aangevraagd. Bij een echografie worden er afbeeldingen van het te onderzoeken lichaamsdeel gemaakt met behulp van geluidsgolven. Op deze afbeeldingen worden eventuele afwijkingen en/of stoornissen zichtbaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en/of een radiologisch laborant.

Wat is echografie

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om inwendige organen en lichaamsdelen zichtbaar te maken. Een andere naam voor dit onderzoek is ultrageluidonderzoek of verkort echo-onderzoek. Bij een echografie worden er geluidsgolven opgewekt door een transducer. Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar. De transducer is een apparaatje dat de geluidsgolven zendt en ontvangt. Door deze transducer tegen uw huid aan te houden, worden geluidsgolven in uw lichaam gezonden. De organen in uw lichaam weerkaatsen de geluidsgolven. Deze echo's worden op een beeldscherm weergegeven en worden ook op foto vastgelegd. Een echografie is een volkomen pijnloos en onschadelijk onderzoek.

Risico's/bijwerkingen

Een echografie is een onderzoek zonder nadelige effecten of bijwerkingen.

De echografie

Voor dit onderzoek moet het te onderzoeken deel van uw lichaam ontbloot worden. Tijdens het onderzoek ligt of zit u op een onderzoektafel. Eerst wordt er een beetje gel op het te onderzoeken lichaamsdeel aangebracht. Deze gel is om de geluidsgolven over te brengen zodat de verschillende organen in beeld komen. Vervolgens tast de radioloog en/of laborant met een transducer het te onderzoeken gebied af. De organen worden zichtbaar op een monitor en van deze beelden worden foto's gemaakt. De foto's worden op een later tijdstip uitgebreid door de radioloog bekeken en beoordeeld. Het onderzoek is hier beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij uw situatie.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer tien tot twintig minuten.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de foto's. Hiervan stuurt hij een verslag naar uw behandelend arts, die vervolgens de uitslag met u bespreekt.