Vulvaspreekuur

U bevindt zich hier: Home | Speciale spreekuren | Vulvaspreekuur

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Vulvaspreekuur

Wat is het Vulvaspreekuur?

Het vulvaspreekuur is een gezamenlijk spreekuur van een dermatoloog en een gynaecoloog voor patiënten met klachten aan de vulva. Vulva betekent de uitwendige geslachtsorganen. Gebleken is dat klachten van de vulva zich vaak bevinden op de grens van deze twee specialismen. De vulva is de huid rond de schede en bestaat uit de grote, buitenste en de kleine, binnenste schaamlippen én de clitoris. Klachten van de vulva komen op alle leeftijden voor, zowel bij jonge meisjes als bij oudere vrouwen. Veel voorkomende klachten zijn jeuk, een branderig of schraal gevoel, pijn of irritatie.

Wat kunt u verwachten?

Als u een afspraak voor het vulvaspreekuur krijgt u thuis een vragenlijst opgestuurd met het verzoek deze in te vullen en terug te sturen. Tijdens het vulvaspreekuur onderzoeken de gynaecoloog en de dermatoloog u gezamenlijk. Er worden zo nodig foto’s van de vulva gemaakt om het verloop van de behandeling beter te kunnen volgen. Soms wordt een klein stukje weefsel (biopt) af voor verder microscopisch onderzoek door de patholoog-anatoom. U krijgt daarvoor een verdoving, dat kan even pijnlijk zijn, maar van het biopt nemen zelf voelt u doorgaans niets. De uitslag van het biopt is binnen twee weken bekend.

Contact

Verwijzing kan plaatsvinden via de huisarts of specialist. Het vulvaspreekuur van de gynaecologen vindt uitsluitend plaats volgens afspraak. Bekijk het actuele overzicht voor een indicatie van de wachttijd voor dit spreekuur. Indien de wachttijd te lang is streven wij ernaar om toch een afspraak in te plannen met een andere gynaecoloog, gespecialiseerd in de vulva, om de behandeling zo snel mogelijk te kunnen starten. Neem contact op met de polikliniek Gynaecologie en Verloskunde voor meer informatie.