Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie



Wat is Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie?

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie is een tandheelkundig specialisme dat wordt beoefend door een kaakchirurg. De kaakchirurg behandelt voornamelijk ziekten en afwijkingen van mond en gezicht. Daarbij richt hij zich niet alleen op harde weefsels zoals gebit, kaak, een aangezichtsskelet. De kaakchirurg opereert ook weke delen zoals huid, slijmvliezen en speekselklieren. De kaakchirurgen in Nederland hebben zich verenigd in de NVMKA, de Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Wat kunt u verwachten?

De kaakchirurgen in het Elkerliek ziekenhuis voeren onder andere de volgende behandelingen uit:

  • Chirurgische ingrepen in en rond de mond. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van verstandskiezen of ingrepen aan het tandvlees.
  • Implantologie. De kaakchirurg plaatst implantaten bij mensen die kiezen missen of waar problemen zijn met het kunstgebit. Dit heet orale implantologie. De chirurg werkt samen met tandartsen die gespecialiseerd zijn in het maken van prothetische voorzieningen op de implantaten, zoals kronen, bruggen en prothesen.
  • Chirurgische kaakcorrectie. In samenwerking met regionale orthodontisten passen de kaakchirurgen ook de grootte of vorm van de kaken chirurgisch aan. De orthodontist plaatst met een beugel de tanden en kiezen in de goede stand. De kaakchirurg brengt met een operatie de kaken in de juiste positie. 
  • Snurken en OSAS.  De kaakchirurgen meten MRA beugels aan bij patienten met het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). 
  • En verder:
    • Trauma. In een geval van een ongeluk behandelen de kaakchirurgen aangezichtsletsels, zoals botbreuken van het aangezicht of letsels aan gebitselementen. 
    • Kaakgewrichtsklachten. De kaakchirurgen verlenen verder onder andere hulp bij pijnklachten van kauwspieren en kaakgewrichten.

Het kan ook zijn dat u tijdens een spreekuur in aanraking komt met een Arts in Opleiding (AIOS). Deze artsen in opleiding lopen stage bij ons ziekenhuis. Ze draaien zelfstandig spreekuur en voeren operaties uit onder directe supervisie van een van de andere artsen.

Specialisten

Clonie Maclennan-Naphausen, mevrouw drs. M.P.T. de

Kaakchirurg

Dings, de heer dr. J.P.J.

Mondziekten,Kaak-en Aangezichtschirurg

Timmermans, de heer drs. R.

Tandarts

Horst, de heer drs. R.H.C.M van der

ANIOS kaakchirurgie/ tandarts

Groot, de heer dr. R.H.

Kaakchirurg

Kielenstijn, de heer G.H.

Tandarts

Laverman, de heer C.J.L.

Tandtechnieker

Veelgestelde vragen

Heb ik een verwijzing nodig voor de kaakchirurg?
Om een afspraak te kunnen maken met een medisch specialist in het ziekenhuis, heeft u altijd een geldige verwijzing nodig. Zonder verwijzing worden de kosten niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Wordt behandeling door de kaakchirurg vergoed vanuit mijn tandartsverzekering?
Nee, behandelingen door een kaakchirurg valt onder specialistische hulp, en worden vergoed uit de basisverzekering, na aftrek van uw eigen risico. Zie hiervoor ook de pagina over kosten.

Wat neem ik mee bij mijn eerste bezoek op de polikliniek?

  • De verwijsbrief van de verwijzend tandarts;
  • Een geldig legitimatiebewijs;
  • Uw verzekeringsgegevens;
  • Een overzicht van de eventuele medicijnen die u gebruikt.

Kan ik zelf naar huis rijden na een behandeling bij een kaakchirurg?
U mag in principe alleen naar huis rijden. Heeft u ervaring met het “niet lekker voelen” na verdoving bij de tandarts, dan is het verstandig iemand mee te nemen voor vervoer.

Wat voor voorbereidingen moet ik treffen als ik voor een behandeling bij een kaakchirurg kom?

  • Oorbellen, oor/ tongpiercing thuis uit doen;
  • Zorg dat u iets gegeten heeft, u hoeft dus niet nuchter te zijn.(Behandelingen zijn onder plaatselijke verdoving;
  • Coldpack of ijsklontjes thuis klaar hebben liggen, om te kunnen koelen.

Wordt een implantaatbehandeling door mijn zorgverzekering vergoed?
Als u geen eigen tanden meer heeft in een kaak moet voor een overkappings prothese ( klik gebit) een machtiging worden aangevraagd bij uw zorgverzekering na uw eerste bezoek bij een kaakchirurg, na goedkeuring van uw zorgverzekering zal de implantaatbehandeling worden vergoed uit uw basisverzekering.
Voor een kroon of brug op implantaten voor een kaak met verder eigen tanden, wordt een implantaatbehandeling niet vergoedt uit de basisverzekering. Mogelijk bent u hiervoor wel verzekerd vanuit uw aanvullende tandartsverzekering. Zie hiervoor ook onze website over Implantologie.

Polikliniek Kaakchirurgie en Mondziekten

De kaakchirurgen houden dagelijks spreekuur. Volg in het ziekenhuis de borden ‘Kaakchirurgen’. Het spreekuur vindt uitsluitend plaats volgens afspraak.

Locatie
Helmond, Deurne

Telefoon
Helmond: 0492-59 59 51
Deurne: 0493-32 89 11

Telefonisch bereikbaar:
maandag t/m vrijdag van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur