logo

EMG (Elektromyografie)



Dit is een onderzoek waarbij de werking van de spieren en de zenuwen wordt gemeten. 

Voorbereiding thuis

Het is voor het onderzoek van belang dat de elektrodes goed contact maken met de huid. Zorg daarom dat de huid vetvrij is. Neem op de dag van het onderzoek een douche of bad en gebruik gewone zeep. Nadien geen crèmes/bodylotion op de huid aanbrengen. Een goede lichaamstemperatuur is voor het onderzoek belangrijk. Kleedt u daarom in de winter warm aan.   

In het ziekenhuis

Vanuit de centrale hal in het ziekenhuis volgt u de borden ‘Neurologen’ naar de polikliniek op de begane grond. Wilt u zich melden bij de balie. 

Het onderzoek

Het is belangrijk dat de zenuwen en spieren warm zijn. Daarom worden voor aanvang van het onderzoek uw handen en/of voeten minimaal 10 minuten opgewarmd met warm water. Hiervoor neemt u tijdelijk plaats in een kleedkamer.  

De meting  wordt door 2 laboranten uitgevoerd. Afhankelijk van de aard van de klachten wordt gewerkt met plakelektroden en ringelektroden. Door middel van kleine stroomschokjes wordt de zenuw geprikkeld. Een computer meet de reactie. Zo meten we de snelheid van de zenuwbanen. De stroomschokjes kunnen vervelend aanvoelen. Ze duren kort en zijn ongevaarlijk. Soms is een combinatie met naaldelektroden nodig voor spieronderzoek. Dit naaldonderzoek wordt altijd door de aanwezige neuroloog uitgevoerd. Het plaatsen van de naaldjes kan even vervelend aanvoelen. 

Gedurende de meting wordt steeds uitgelegd wat er gebeurt. Het onderzoek duurt maximaal 25 minuten.  

Uitslag

Uw eigen neuroloog bespreekt met u de resultaten van het onderzoek. Mogelijk wordt hiervoor een vervolgafspraak gemaakt.  

Tot slot

Mocht u om wat voor reden ook verhinderd zijn, wilt u dit dan doorgeven aan de polikliniek Neurologie. 

Contact


Polikliniek Neurologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 54

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 14


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
NEU-44001
Laatst bewerkt: 7-3-2024