logo

Uroflowmetrie - urinestraalmeting



Inleiding

Een uroflowmetrie is het meten van de kracht en de snelheid van uw urinestraal en de hoeveelheid urine die u loost. In deze folder leest u meer over dit onderzoek als aanvulling op de mondelinge informatie.  

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u voor dit onderzoek met een volle blaas naar de polikliniek komt. Probeer de plas enkele uren op te houden zodat u goed aandrang voelt om te plassen als u op de polikliniek komt. Als u verwacht thuis of onderweg naar het ziekenhuis teveel aandrang te krijgen en daardoor niet met een volle blaas op de polikliniek kunt komen, dan kunt u eerder komen dan de afgesproken tijd.  

Zorg dat u 10 minuten voorafgaand aan uw afspraak met de uroloog aanwezig bent om de plastest te doen.  

Het onderzoek

U meldt zich bij de balie van de polikliniek Urologie. Hier kunt u aangeven of u al goede aandrang heeft tot plassen. Mocht dit nog niet het geval zijn dan kunt u weer plaatsnemen in de wachtkamer tot de aandrang toeneemt. Geef vervolgens zelf aan wanneer de aandrang voldoende is toegenomen. De verpleegkundige brengt u naar de uroflowmeter. 

De uroflowmeter is een meetinstrument dat lijkt op een wc, u plast in de trechter. Het is niet de bedoeling dat er ontlasting of papier in de meter komt. 

Voor de uitslag van het onderzoek is het belangrijk dat u plast zoals u dat thuis gewend bent. 

Meer informatie

Als u nog vragen heeft, kun u die aan uw behandelend arts stellen of kijk op de website www.bekkenbodem4all.nl

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Urologie: telefoonnummer 0492-59 59 50 (kies: optie 2).

Contact

 

Polikliniek Urologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
URO-44362
Laatst bewerkt: 28-2-2024