logo

Uretersteenverwijdering



Verwijderen van een steen uit de urinewegen

 

Inleiding

U heeft met uw medisch specialist afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor het verwijderen van een steen uit de urineleider(ureter) via de plasbuis. In deze folder leest u meer over deze ingreep. 

Waarom een behandeling?

Een steen in de urinewegen kan:

  • hevige pijn veroorzaken;
  • de urineafvoer belemmeren doordat de steen de urinewegen afsluit;
  • de urinewegen beschadigen zodat er bloedverlies optreedt;
  • De kans verhogen op een ontsteking. 

Afspraak polikliniek Anesthesiologie

Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken. Meer informatie leest u in de folder ‘anesthesie’. 

Als de operatiedatum nog niet bekend is, dan neemt de afdeling Opname en Planning nog contact met u op.  

Belangrijk
Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:  

  • niets meer mag eten.
  • niets meer mag drinken (u mag tot 2 uur voor de opname alleen nog een beetje water drinken).
  • niet meer mag roken.

 

Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn. Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld

Op de afdeling

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich aan de balie van de verpleegafdeling. Een verpleegkundige maakt u wegwijs op de afdeling en beantwoordt eventuele vragen. U wordt voorbereid op de operatie. Het kan zijn dat de arts van tevoren een röntgenfoto wil laten maken, maar dit is niet standaard. 

De operatie

De uroloog brengt een kijkinstrument via de plasbuis en blaas in de urineleider. Als het kijkinstrument op de plaats van de steen is, wordt de steen verwijderd met daarvoor speciale instrumenten. Soms is het mogelijk de steen met behulp van een paktangetje vast te pakken en in zijn geheel te verwijderen. Ook kan het voorkomen dat de steen eerst verkleind moet worden middels vergruizen. Hierna worden de kleine deeltjes verwijderd en het overige gruis wordt door u uitgeplast. 

Na verwijdering van de steen wordt soms een dun slangetje achter gelaten in de urineleider, ook wel een dubbel J katheter genoemd. Deze dubbel J katheter helpt om eventuele kleine wondjes goed te laten genezen en tegelijkertijd de urine goed af te laten lopen. Deze dubbel J katheter ligt in de nier en het andere einde ligt in de blaas, op hun plaats gehouden middels een krul. 

Na de operatie

Wanneer u weer terug bent op de afdeling heeft u een infuus. Hiermee krijgt u extra vocht toegediend. Wanneer u geen infuus meer heeft, is het belangrijk om zolang de urine bloederig is veel te drinken, minimaal 2 liter per dag. De verpleegkundige komt regelmatig bij u kijken. 

De uroloog bepaalt wanneer de katheter wordt verwijderd. Na het verwijderen van de katheter kan, bij een volle blaas of tijdens het plassen, wat drukgevoel in de nierstreek merkbaar zijn. Nadat u goed zelf heeft geplast mag u in principe naar huis. Na de operatie kunt u de eerste 1 tot 2 dagen ten gevolge van irritatie en/of vochtophoping toch nog koliekpijn krijgen. U krijgt daarvoor pijnstillers. 

Opnameduur

Voor deze ingreep wordt u 1-2 dagen opgenomen in het ziekenhuis. U krijgt u een controleafspraak mee als u naar huis gaat. Wanneer u een dubbel J katheter heeft gekregen, zal deze tijdens de controle afspraak worden verwijderd, afhankelijk hoe het met u gaat. Het verwijderen van een dubbel J katheter gaat met een cystoscopie.   

Weer thuis

U mag normaal eten en drinken, het is belangrijk om veel te drinken, minimaal 2 liter per dag. U mag na de operatie weer fietsen, autorijden, zwemmen en tillen.

De urine kan geruime tijd na de ingreep rosékleurig zijn. Dit wordt geleidelijk minder.

Het is mogelijk dat u nog wat reststeentjes uitplast, dit kan gepaard gaan met een schrijnende pijn.

Belangrijk
Mocht u koorts krijgen (38,5 graden of hoger), dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Urologie, tel. 0492-59 59 50. (Optie 2). Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp, tel. 0492-59 55 71.

Contact

 

Polikliniek Urologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
URO-12427
Laatst bewerkt: 28-2-2024