logo

Medische fotografie



Algemeen

Uw behandelend arts heeft u verwezen naar de afdeling medische fotografie van het ziekenhuis. Deze folder geeft u informatie over het werk van de medisch fotograaf. 

Wat doet een medisch fotograaf

De medisch fotograaf maakt foto’s van de buitenkant van uw lichaam, hij maakt dus geen röntgenfoto’s. U kunt hierbij denken aan foto’s van bepaalde lichaamsdelen, afwijkingen in uw houding, verwondingen of huidafwijkingen die u heeft. De medisch fotograaf maakt ook foto’s voorafgaand, tijdens en na operaties. Dit gebeurt bij operaties waarbij uw uiterlijk verandert, bijvoorbeeld bij neus- en oorcorrecties en bij kaakoperaties. 

De medisch fotograaf heeft een geheimhoudingsplicht en houdt zich aan de privacyregels die gelden binnen het ziekenhuis. 

Waarom naar een medisch fotograaf

Soms vindt uw arts het belangrijk om, samen met uw dossier, ook over foto’s te beschikken. Zo kan hij goed uw genezingsproces volgen, de resultaten van een behandeling beoordelen of besluiten hoe de verdere behandeling moet verlopen. Vooraf zal uw arts altijd vragen of u het goed vindt dat er foto’s van u genomen worden. 

Het maken van de foto’s

De medisch fotograaf legt u van te voren uit wat van u verwacht wordt. Houdt u er rekening mee dat u in sommige gevallen (een deel van) uw kleding uit moet doen. Ook zal er gevraagd worden sieraden af te doen. De medisch fotograaf zal altijd alleen dat gedeelte van uw lichaam fotograferen dat van belang is voor de behandeling. Wanneer het dus om uw been gaat, zal uw gezicht niet op de foto komen. De medisch fotograaf zal er altijd naar streven dat u op de genomen foto’s niet herkenbaar bent. Bij foto’s van het gezicht is dit natuurlijk niet mogelijk. Soms is het nodig dat u in verschillende houdingen wordt gefotografeerd. Afhankelijk van het aantal foto’s duurt de fotosessie ongeveer 10 tot 20 minuten. 

De afspraak

De polikliniekassistente kan voor u informeren of u gelijk terecht kunt bij de medische fotograaf. Anders kunt u een afspraak maken of wijzigen via de polikliniekassistente van uw behandelend arts. 

In het ziekenhuis

Locatie Helmond

Vanuit de centrale hal van het ziekenhuis neemt u de gang richting polikliniek Geriatrie. Eenmaal in deze gang niet meer de bordjes Geriatrie volgen, maar aan het einde van deze gang (na het personeelsrestaurant) gaat u rechts af. In het midden van deze gang vind u rechts de afdeling medische fotografie. Als de deur openstaat, kunt u gewoon doorlopen. 

Neem het aanvraagformulier voor de medische fotografie mee. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniekassistente van uw behandelend arts.


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
PLA-41767
Laatst bewerkt: 31-10-2023