logo

Facelift



Een facelift is een operatie waarbij de plooien en rimpels van de gezichtshuid worden strakgetrokken, meestal samen met de dieper gelegen weefsellagen. U wordt voor deze ingreep een dag en een nacht opgenomen in het ziekenhuis. De ingreep wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. De ingreep heeft geen effect op rimpels op het voorhoofd, rond de mond of de oogleden. Als u deze rimpels weg wilt hebben, moet u bij de plastisch chirurg een aparte behandeling ondergaan. 

Mogelijkheden en verwachtingen

Het doel van een facelift is de huid weer glad en strak te krijgen. Rimpels in uw gezicht die ontstaan zijn als gevolg van de wijze waarop u bijvoorbeeld lacht of praat, verdwijnen door een facelift niet. Deze rimpels maken deel uit van uw gelaatsexpressie en blijven altijd aanwezig. Het natuurlijk verouderingsproces van uw huid stopt niet door een facelift. Na de operatie zal de elasticiteit van de huid geleidelijk verloren gaan. Het effect van een facelift is meestal vijf tot tien jaar zichtbaar. Daarna is eventueel een volgende facelift nodig. 

Afspraak polikliniek Anesthesiologen

Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologen. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Deze operatie gebeurt onder algehele anesthesie (narcose). Meer informatie leest u in de folder ‘Anesthesie’. 

Om tot een goed besluit te komen, stelt de anesthesioloog u vragen over uw gezondheid en verricht lichamelijk onderzoek. Ook wordt bepaald of aanvullend onderzoek noodzakelijk is.  

De medewerker van de apotheek heeft een kort gesprek met u over de medicatie. Wanneer u medicijnen gebruikt, wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken.  

Een verpleegkundige bespreekt de gang van zaken rondom de opname. Tevens kan in overleg met u eventuele nazorg worden gepland.  

U moet zes weken voor de behandeling stoppen met roken. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten waardoor wondstoornissen op kunnen treden. 


Voorbereiding

  • De ochtend van de operatie kunt u gewoon douchen/wassen zoals u gewend bent. U mag geen dagcrème of make up aanbrengen.
  • Als u grieperig bent of verkouden, neem dan contact op met de polikliniek Plastische chirurgie. Het is beter de operatie uit te stellen. Door hoesten en niezen kunnen bloedingen ontstaan.
  • Indien u zwanger bent, borstvoeding geeft of een actieve infectie van de huid heeft (koortslip, krentenbaard) neem dan contact op met de polikliniek Plastische chirurgie, dan stellen we de behandeling uit.

Dag van opname

Belangrijk

Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:   

  • niets meer mag eten.
  • niets meer mag drinken (u mag tot 2 uur voor de opname alleen nog een beetje water drinken). 
  • niet meer mag roken 

Voorbeelden:

  • Als u om 08.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 02.00 en 06.00 uur alleen nog een beetje water drinken.
  • Als u om 14.00 uur wordt opgenomen, mag u vanaf 08.00 uur niets meer eten en niet meer roken. U mag tussen 08.00 en 12.00 uur alleen nog een beetje water drinken. 

Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn.

Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld.                 

In het ziekenhuis

U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie op de verpleegafdeling. Een verpleegkundige maakt u wegwijs op de afdeling, beantwoordt eventuele vragen en bereidt u voor op de operatie. 

De operatie

De operatie wordt meestal uitgevoerd onder algehele anesthesie (narcose) en duurt een paar uur. De huid van de hals, de wangen en de weefsellaag onder de huid worden over een groot gebied losgemaakt en aangespannen in de richting van het oor. 

Eventueel overtollig vetweefsel in het halsgebied wordt weggehaald via een huidsnede onder de kin. Mogelijk wordt voor het afvoeren van wondvocht en bloed een dun slangetje (drain) in de wond achtergelaten Na een dag worden deze drain verwijderd. 

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de verkoeverkamer. Wanneer u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. De verpleegkundige voert de nodige controles bij u uit. U heeft een drukverband op uw gezicht. Dit verband moet een week blijven zitten. De dag na de operatie verwijdert de arts een eventuele drain. Na de operatie zijn uw gezicht en uw hals gezwollen en verkleurd. Dit duurt gemiddeld twee weken maar over het algemeen heeft u weinig last van pijn.

Controleafspraak

Ongeveer twee weken na de operatie worden tijdens de controleafspraak de hechtingen verwijderd. Littekens vallen nauwelijks op. Deze lopen van de behaarde hoofdhuid langs uw oor naar beneden en via de oorlel naar de haargrens. Mogelijk heeft u een extra littekentje onder uw kin. Het uiteindelijke resultaat van een facelift is pas zichtbaar na enkele weken. 

Risico’s en complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico's. Naast de gebruikelijke risico’s zoals een nabloeding of een wondinfectie kunnen de volgende complicaties optreden:

  • vochtophoping of wat stuggere plekjes in het gezicht. Dit gaat vanzelf weer weg, maar u kunt ze laten behandelen door een schoonheidsspecialist of een huidtherapeut.
  • Beschadigd raken van de aangezichtszenuw. Het gedeelte van uw gezicht waarin dit zenuwtakje uitmondt, kunt u dan niet meer bewegen. Meestal herstelt zich dit geheel/gedeeltelijk.
  • Zichtbare littekens. Bij mensen met een donkere huid zijn de littekens van een facelift soms zichtbaar. Hiervoor is blijvend camouflage nodig. 

Vergoeding

Een facelift is een cosmetische operatie en moet u zelf betalen. Het drukmasker die u na de operatie moet dragen, komt eveneens voor eigen rekening. De plastisch chirurg informeert u hierover Een precieze opgave van de kosten krijgt u nadat de plastisch chirurg u heeft beoordeeld.  

Tot slot

Deze brochure is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw behandelend specialist. Nadere informatie over een behandeling of operatie krijgt u in een persoonlijk en kosteloos gesprek met een van de medisch specialisten. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de kliniek.

Contact


Esthetiek

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 64
E: poliplasthelmond@elkerliek.nl 


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
PLA-12307
Laatst bewerkt: 29-2-2024