logo

Coagulatie (wegbranden) van blaaspoliepen



Inleiding

Soms wordt er tijdens een cystoscopie, een inwendig onderzoek van de blaas en de plasbuis, een kleine blaaspoliep gevonden die zo klein is dat de uroloog deze poliklinisch kan verwijderen. Deze ingreep wordt uitgevoerd met een coagulatiescopie en wordt op dezelfde wijze uitgevoerd als een cystoscopie. In deze folder leest u wat deze ingreep inhoudt en wat u daarbij kunt verwachten.   

In het ziekenhuis

Vanuit de centrale hal volgt u de borden ‘urologen’. Daar meldt u zich aan de balie. 

Voorbereiding

Bloedverdunners kunt u in principe blijven gebruiken, tenzij de arts dit anders aangeeft. De ingreep vindt plaats in bijzijn van een verpleegkundige. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw kleding van het onderlichaam uittrekt. De kleding van het bovenlichaam houdt u gewoon aan. Voor de ingreep moet u eerst uitplassen. Hierna neemt u plaats in de behandelstoel. U ligt met uw benen in beensteunen. De penis of schede wordt gereinigd met een desinfecteervloeistof. U krijgt middels een katheter, welke daarna weer direct verwijderd wordt, verdoving in de blaas gebracht welke u 30 minuten in de blaas moet houden, daarna neemt u weer plaats in de wachtkamer. Om deze reden wordt er van u gevraagd zich een half uur voor de afspraak te melden.   

De ingreep, het verwijderen van de poliep

De uroloog brengt de cystoscoop via de plasbuis in de blaas. Via een slangetje aan de cystoscoop wordt spoelvloeistof in de blaas gebracht. Hierdoor ontplooit de blaas zich, zodat de uroloog een goed beeld krijgt. Door de spoelvloeistof kunt u aandrang tot plassen krijgen. Geeft u dit aan, dan wordt de blaas niet verder gevuld. De uroloog zoekt de kleine poliep op. Dan schuift hij een dun slangetje door de cystoscoop waarmee hij het poliepje weg kan branden. De ingreep zelf duurt ongeveer 10 minuten. 

Uitplassen

Als een flexibele scoop is gebruikt, moet u zelf de spoelvloeistof uitplassen. U verlaat de onderzoektafel dan dus met gevulde blaas. 

Na het onderzoek

Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem. Als er weefsel wordt opgestuurd voor onderzoek krijgt u een afspraak mee voor het bespreken van de uitslag. 

Bijwerkingen

  • Het eerste uur na de ingreep kunt u een branderig gevoel hebben bij het plassen en een versterkte plasdrang. Bij sommige patiënten houdt dit enkele dagen aan.
  • Er kan wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend en niet gevaarlijk.
  • Het is belangrijk dat u na de ingreep veel drinkt. De blaas en urinewegen worden dan schoongespoeld.
  • Heeft u na de ingreep langdurig klachten, veel pijn of koorts boven 38,5 graden? Of kunt u moeilijker plassen? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie. 

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek Urologie, Telefoonnummer  0492-59 59 50 kies optie 2.

Contact

 

Polikliniek Urologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
URO-51607
Laatst bewerkt: 14-12-2023