logo

Afstaande oren - plastisch chirurg



Inleiding

Afstaande oren (flaporen) komen veel voor. Het ontstaat door een verkeerde aanleg van het kraakbeen van het oor. Het corrigeren van afstaande oren is mogelijk door middel van een operatie. ln deze folder leest u hier meer over. Het is bedoeld als aanvulling op het gesprek met de plastisch chirurg of physician assistant. 

Verwachtingen en mogelijkheden

De correctie van afstaande oren heeft een blijvend karakter. Het litteken valt achter het oor en is hierdoor meestal onopvallend. Het is van belang om een reëel verwachtingspatroon te hebben; u kunt duidelijke verbetering van de stand verwachten maar geen perfectie. Ook is absolute symmetrie bij een correctie van de afstaande oren vrijwel onmogelijk. 

Voorbereiding

Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesie. De anesthesioloog bespreekt met u welke vorm van anesthesie bij u wordt toegepast. Voor een operatie onder algehele narcose moet u altijd nuchter zijn. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken. 

Operatie

Bij de operatie wordt een huidsnede aan de achterkant van het oor gemaakt. Het kraakbenige skelet van het oor wordt gecorrigeerd en een stukje huid aan de achterkant van het oor wordt verwijderd. Vervolgens wordt de huid gesloten. De hechtingen zijn meestal oplosbaar.  

Na de operatie 

Het drukverband mag u na twee dagen verwijderen. Daarna moet u gedurende vijf dagen dag en nacht een strakke haarband dragen. De haarband moet de oren bedekken. Daarna moet u nog gedurende vijf weken ’s nachts de haarband dragen. U mag gedurende 6 weken niet sporten. Douchen mag wel. 

ln deze periode moet u voorzichtig zijn met sporten en dergelijke. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Geleidelijk aan zal dit verdwijnen. 

U krijgt een afspraak mee voor de controle op de polikliniek. 

Complicaties en risico's

Na elke operatie bestaat er een risico op een nabloeding of een infectie. Andere complicatie die kunnen optreden zijn problemen met de narcose of het ontstaan van een lelijk litteken. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, of koorts neem dan contact op met de polikliniek Plastische chirurgie. 

De resultaten van oorcorrecties zijn over het algemeen goed. Kraakbeen is echter een weerbarstig soort weefsel dat soms de neiging heeft om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Een blijvend goed resultaat, waarbij de beide oren geheel symmetrisch zullen blijven, kan daarom nooit voor 100% worden gegarandeerd. Een enkele keer zal het noodzakelijk zijn om nog een correctie uit te voeren. 

Kosten

De kosten worden bij kinderen tot 12 jaar over het algemeen door de zorgverzekering vergoed. Bij volwassenen is vaak een aanvullende verzekering noodzakelijk. Wij raden u aan vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Plastische chirurgie.

Contact


Polikliniek Plastische chirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 64


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
PLA-51506
Laatst bewerkt: 26-2-2024