logo

Urotherapie bij kinderen



Via de kinderarts is uw kind besproken in het multidisciplinair team. Daar is het advies gegeven uw kind te verwijzen naar de incontentiepoli van het Elkerliek ziekenhuis. De incontinentiepoli (plaspoli) is speciaal voor kinderen en jongeren tussen de vier en zestien jaar met blaasproblemen. U wordt met uw kind verwacht bij de urotherapeut. 

Het leren poepen en plassen is een proces dat kinderen in de eerste levensjaren doormaken. Meestal gebeurt dat heel natuurlijk, vaak met ouders, broers, zussen of klasgenootjes als voorbeeld. Als een kind de blaas- en/of bekkenbodemspieren niet goed leert of kan gebruiken, leidt dit mogelijk tot diverse klachten zoals:

  • plasproblemen (bijvoorbeeld te vaak of te weinig plassen, broekplassen);
  • blaasontstekingen;
  • bedplassen;
  • verstopping van de darmen (obstipatie). Op de incontinentiepoli leert uw kind hoe, wanneer en hoe vaak hij/zij moet plassen.

Vragenlijst 

We willen de plasproblemen van uw kind zo goed mogelijk in kaart brengen. Daarom krijgt u vóór deze afspraak een vragenlijst toegestuurd. Graag deze lijst invullen en meebrengen naar de afspraak bij de urotherapeut.  

Afspraak bij urotherapeut

Tijdens deze afspraak bespreekt de urotherapeut de vragenlijst met u en uw kind. Ook wordt aanvullend onderzoek van de blaas uitgevoerd. Hiervoor moet uw kind met een volle blaas naar de polikliniek komen. U en uw kind krijgen uitleg en adviezen over de werking van de blaas.  

Onderzoek

Bij een uroflowmetrie wordt de kracht van de urinestraal en de hoeveelheid urine gemeten. Uw kind plast meerdere keren op een speciale ‘computer-wc’ (een wc die voorzien is van meetapparatuur). Ook wordt er een echo van de blaas gemaakt. Uw kind krijgt drinken aangeboden, zodat het ook lukt om meerdere keren te plassen. 

Vervolg

Afhankelijk van de bevindingen tijdens deze afspraak spreken we samen een behandelplan af. U en uw kind krijgen adviezen waarmee jullie samen thuis aan de slag gaan. De behandeling en begeleiding van een blaasprobleem kost tijd. Er zijn meestal meerdere afspraken en contactmomenten via telefoon of mail nodig. We kijken samen naar de vorderingen en waar nodig passen we het behandelplan aan. Soms wordt uw kind doorverwezen; bijvoorbeeld naar een kinderbekkenfysiotherapeut, (kinder)uroloog of GZ-psycholoog. 

Multidisciplinair team

De urotherapeut werkt nauw samen binnen een multidisciplinair team. Dit team bestaat uit:

  • twee kinderartsen;
  • de GZ psycholoog;
  • de medisch pedagogisch zorgverlener van de poeppoli;
  • de urotherapeut. Dit team heeft regelmatig overleg om de behandeling van plas- en/of poepproblemen zo optimaal mogelijk te laten verlopen.  

Vragen

Heeft u nog specifieke vragen, neem dan contact op de met de polikliniek Kindergeneeskunde of mail naar inco@elkerliek.nl

Contact


Polikliniek Kindergeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 55

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 15

Urotherapeut

Rosalie van Katwijk
E: inco@elkerliek.nl
(telefonisch bereikbaar via de polikliniek Kindergeneeskunde)


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KIN-42913
Laatst bewerkt: 2-5-2024