logo

Synacthentest bij kinderen - Onderzoek van de bijnieren



In overleg met uw behandelend arts is besloten een synacthentest te doen bij uw kind. Deze test wordt uitgevoerd op de dagbehandeling van afdeling Kind & Jeugd. In deze folder krijgt u informatie over dit onderzoek.  

Functie bijnieren

De bijnieren liggen als kapjes boven op de nieren. De bijnieren produceren verschillende hormonen waaronder het hormoon cortisol. Cortisol zorgt er onder andere voor dat de bloeddruk en het bloedsuikergehalte op peil blijven. In stresssituaties maakt de bijnierschors extra cortisol aan. Het hormoon ACTH (Adenocorticotroop hormoon) stimuleert de bijnierschors om cortisol aan te maken. ACTH wordt geproduceerd en afgegeven door de hypofyse, een klier die aan de basis van de hersenen ligt. 

Doel van het onderzoek

Met deze test wordt gemeten of het lichaam voldoende bijnierschorshormoon aanmaakt. Dit gebeurt door een bloedonderzoek. Door het toedienen van een stof (synacthen) wordt de bijnierschors aangezet tot het maken van het hormoon cortisol. Zo geeft het onderzoek inzicht in de werking van de bijnieren. De hoeveelheid aangemaakte cortisol en andere bijnierschorshormonen in het bloed wordt op verschillende tijdstippen tijdens de test gemeten. 

Voorbereiding thuis

Wanneer uw kind moet stoppen met de inname van bepaalde medicijnen dan geeft de behandelend arts dit aan. Uw kind mag vóór en tijdens het onderzoek eten en drinken. Zorg ervoor dat uw kind op de dag van de test gemakkelijk zittende kleding draagt. Vertel uw kind eerlijk en in eenvoudige bewoordingen waarom het naar het ziekenhuis gaat en wat er gaat gebeuren. 

Het aanbrengen van het infuus voor het onderzoek is minder vervelend wanneer er een verdovende crème/pleister is aangebracht. Omdat de zalf een uur moet inwerken zal de kinderarts dit voorschrijven of meegeven. Het is belangrijk dat u op het afgesproken tijdstip deze crème/pleister bij uw kind aanbrengt.  

In het ziekenhuis

Volg vanuit de centrale hal de borden ‘Kind & Jeugd’. Meldt u zich aan de balie. 

Synacthentest

De verpleegkundige van de dagbehandeling brengt een infuus in de arm of hand. Via dit infuus krijgt uw kind synacthen toegediend. Voor en na het toedienen wordt op verschillende tijdstippen bloed afgenomen om hormoonspiegels te bepalen. De bloedafname gebeurt via een apart kraantje dat aan de infuusslang is gekoppeld. Uw kind voelt hier niets van.Tijdens het onderzoek kunt u bij uw kind blijven. Uw kind moet tijdens de synacthentest op bed blijven.   

Na het onderzoek wordt het naaldje verwijderd. Daarna kunnen jullie naar huis. 

Bijwerkingen

Synacthen heeft geen bijwerkingen. 

Duur van het onderzoek

De test duurt ongeveer anderhalf uur. 

Uitslag

De kinderarts bespreekt met u de uitslagen van de test tijdens een telefonisch consult of tijdens een polibezoek. Bij het plannen van het onderzoek krijgt u direct een afspraak voor het bespreken van de uitslagen. Het duurt ongeveer 3 weken voordat de uitslagen van de test bekend zijn. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer 0492 – 59 59 55. 

Contact

Afdeling Kind & Jeugd

T: 0492 – 59 56 25

Polikliniek Kindergeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 55

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 15


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KIN-39750
Laatst bewerkt: 2-5-2024