logo

Sterilisatie van de vrouw via laparoscopie



Inleiding

U heeft gekozen voor een laparoscopische sterilisatie. In deze folder krijgt u informatie over:

  • voorbereiding op de sterilisatie;
  • opname;
  • weer thuis;
  • wanneer contact opnemen;
  • wat je moet weten na de operatie. 

Wie doet de sterilisatie?

Een gynaecoloog doet de ingreep geassisteerd door een OK- assistente of coassistent. Mogelijk kent u de gynaecoloog nog niet die bij u de ingreep doet. Als u dat bezwaarlijk vindt, kunt u vooraf  een aparte afspraak maken op de polikliniek om kennis te maken. 

Hoe bereidt u zich voor op de sterilisatie?

Verzekering
Een sterilisatie valt niet binnen het basispakket. Vraag bij uw verzekering na welke aanvullende verzekering wel voldoet. Dit verschilt per verzekeraar, per pakket en per jaar. Let hierbij op dat de startdatum van de DBC (in de meeste gevallen de datum van het eerste consult bij de gynaecoloog op de polikliniek), leidend is voor het verzekeringsjaar dat aangesproken wordt, met het pakket dat u op dat moment heeft. Start uw traject in november maar vindt de sterilisatie zelf pas in januari plaats, dan wordt de verzekering aangesproken die u in november had. 

Als de sterilisatie volledig wordt vergoed, heeft u meestal geen kosten van uw eigen risico. Kijk voor meer informatie over de kosten van uw behandeling op www.elkerliek.nl/kosten. Op deze pagina  vindt u ook de informatiekaart over een DBC.                

Niet zwanger zijn 
U draagt, in overleg met uw hulpverlener, zelf zorg voor anticonceptie. Zorg dat u niet zwanger bent tijdens de sterilisatie. Als u de pil slikt, een nuvaring gebruikt of de Evra pleister, maak de strip/ringperiode/ pleisterperiode dan af. Als u een spiraaltje heeft, kan deze tijdens de operatie verwijderd worden. Indien u de (hormoon)spiraal heeft bij hevig menstrueel bloedverlies, kunt u om die reden het spiraal laten zitten. Gebruikt u condooms, laat u dan steriliseren in de eerste week na de menstruatie (voor de eisprong). Indien u mogelijk zwanger bent, wordt de ingreep uitgesteld. 

Pijnstilling
Als voorbereiding op eventuele pijn kunt u, naast paracetamol, een pijnstiller nemen die ook krampen van de baarmoeder tegengaat. Dit zijn bijvoorbeeld Naproxen 500mg of Ibuprofen 600mg. Als de ingreep in de ochtend is gepland, neemt u de avond tevoren een tablet en een tablet vlak voor het vertrek naar het ziekenhuis. Is de ingreep ’s middags gepland, dan neemt u een tablet bij het opstaan en nog een vlak voor vertrek naar het ziekenhuis. Wij informeren u op tijd over datum en tijd van de opname en waar u zich moet melden. 

De dag van de opname

De opname
U wordt opgenomen op de afdeling dagbehandeling. De ingreep zelf duurt ongeveer een half uur. Houdt u er rekening mee dat u een dagdeel in het ziekenhuis blijft. Een verpleegkundige legt uit wat er gaat gebeuren en doet controles. Zij brengt u eerst naar de ontvangstruimte van de operatieafdeling. U krijgt een infuus en bewakingsapparatuur.                

Op de operatiekamer
Op de operatiekamer ziet u de gynaecoloog die de operatie doet. Het team neemt nog eenmaal alle gegevens door. Dan krijgt u de narcose. Via het infuus krijg u de slaapmedicatie. Uw blaas wordt met een katheter leeggemaakt. 

Hoe gaat de ingreep?

De gynaecoloog maakt in de onderrand van de navel een sneetje van ongeveer één centimeter. Via dit sneetje brengt hij/zij een kijkbuis met camera in. U krijgt gas in de buik. Zo ontstaat ruimte om de baarmoeder, eierstokken en eileiders heen. Op de polikliniek is vooraf besproken op welke manier de sterilisatie plaatsvindt. 

Filshie clips
U krijgt een tweede sneetje vlak boven het schaambeen bij de bovengrens van het schaamhaar. De gynaecoloog brengt hier door het instrument in voor de sterilisatie. Met dit instrument plaatst hij/zij de clips over beide eileiders. De eileiders zijn op deze manieren meteen afgesloten.  

Tubectomie (verwijderen eileiders)
U krijgt een tweede en derde sneetje aan de zijkant onderin de buik. De gynaecoloog brengt hierdoor twee instrumenten in om de eileider los te maken. De eileiders worden vervolgens via dezelfde  sneetjes verwijderd en naar de patholoog gestuurd voor onderzoek op afwijkingen.  

De gynaecoloog verwijdert de instrumenten en laat het gas uit uw buik lopen. De gynaecoloog of een assistent hecht de wondjes. 

Belangrijk: bij beide ingrepen blijven de eierstokken onveranderd in de buik. De cyclus gaat dus ook gewoon door.                

Op de uitslaapkamer

Na de operatie verblijft u op de uitslaapkamer. Als de controles goed zijn, brengt de verpleegkundige u weer naar de afdeling. De verpleegkundige doet regelmatig controles en informeert hoe het gaat. U krijgt pijnstilling via het infuus. 

Naar huis

Meestal kunt u na een uur of twee weer naar huis. Soms is het beter om een nacht in het ziekenhuis te blijven, als u bijvoorbeeld erg misselijk blijft of veel pijn hebt. U kunt niet zelf autorijden. U krijgt informatie over de verzorging van de wondjes en de hechtingen. 

Weer thuis

De pijn vermindert meestal de eerste uren na de sterilisatie. Sommige vrouwen hebben nog een paar dagen last. Zo nodig kunt u pijnstillers nemen. U kunt last hebben van schouderpijn. Dit komt door het gas in de buik. Dit kan het middenrif prikkelen en dat voelt u als schouderpijn. Deze pijn verdwijnt meestal dezelfde dag. De wondjes in de buik zijn meestal gehecht. Met de hechtingen kunt u gewoon douchen of in bad gaan. Meestal krijgt u oplosbare hechtingen. Maar als ze irriteren, mag u ze wel na vijf dagen (laten) verwijderen. Meestal kunt u na een paar dagen of een week weer werken. 

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op:

  • als u steeds meer buikpijn krijgt;
  • als u koorts hebt (38 graden of hoger). 

Bij een sterilisatie is de kans op een infectie niet groot. Als u een infectie krijgt, dan hebt u antibiotica nodig. Bij een laparoscopische sterilisatie kan ongemerkt de darm beschadigd zijn. U krijgt dan binnen enkele dagen steeds meer buikpijn en vaak ook koorts. Het gebeurt zelden, maar het is belangrijk dat u op tijd contact opneemt met het ziekenhuis.

Wat u moet weten na de operatie

Direct betrouwbaar 
Een laparoscopische sterilisatie is meteen betrouwbaar. 

Toch zwanger? 
Na een laparoscopische sterilisatie worden 2-5 per 1.000 vrouwen zwanger. Als u zwanger bent, hebt u ruim 30 procent kans dat u een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt. Neem daarom zodra u weet dat u zwanger bent contact op met de gynaecoloog. 

Nacontrole

Ongeveer 2 weken na de operatie belt de gynaecoloog u op ter evaluatie van het herstel. Indien de eileiders zijn verwijderd, krijgt u ook de uitslag van het onderzoek.    

Verantwoording

Deze folder is geschreven door de commissie Patiëntencommunicatie, met hulp van en goedgekeurd door leden van de werkgroep Anticonceptie van de NVOG.

© 2016 NVOG

Het copyright en de verantwoordelijkheid voor deze folder berusten bij de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) in Utrecht. Leden van de NVOG mogen deze folder, mits integraal, onverkort en met bronvermelding, zonder toestemming vermenigvuldigen.

Folders en brochures van de NVOG behandelen verschillende verloskundige en gynaecologische klachten, aandoeningen, onderzoeken en behandelingen. Zo krijgt u een beeld van wat u normaliter aan zorg en voorlichting kunt verwachten. Wij hopen dat u met deze informatie weloverwogen beslissingen kunt nemen. Soms geeft de gynaecoloog u andere informatie of adviezen, bijvoorbeeld omdat uw situatie anders is of omdat men in het ziekenhuis andere procedures volgt. Schriftelijke voorlichting is altijd een aanvulling op het gesprek met de gynaecoloog. Daarom is de NVOG niet juridisch aansprakelijk voor eventuele tekortkomingen van deze folder. Wel heeft de commissie Patiëntencommunicatie van de NVOG zeer veel aandacht besteed aan de inhoud. Dit betekent dat er geen belangrijke fouten in deze folder staan en dat de meerderheid van de Nederlandse gynaecologen het eens is met de inhoud. Andere folders en brochures op het gebied van de verloskunde, gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde kunt u vinden op de website van de NVOG: www.nvog.nl, rubriek Voorlichting.

Contact


Polikliniek Gynaecologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 57

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 17


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
GYN-52136
Laatst bewerkt: 15-1-2024