logo

Slokdarm-echocardiogram



Omdat de slokdarm zich vlak achter het hart bevindt, is het mogelijk om met een probe vanuit de slokdarm beelden van het hart te maken. Ook de grote lichaamsslagader (aorta) in de borst kan onderzocht worden. 

Voorbereiding thuis

Op de dag van het onderzoek mag u vanaf zes uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken of roken. 

Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek kunt beginnen. Kom daarom op tijd. 

In het ziekenhuis

Vanuit de centrale hal van het ziekenhuis volgt u de borden ‘Cardiologen’. Meld u aan de balie. 

Voorbereiding van het onderzoek

Als u een kunstgebit heeft dan moet dit vlak voor het onderzoek worden uitgedaan. Soms wordt er gebruik gemaakt van een verdoving. De hartfunctielaborant(e) sprayt de verdoving in uw keelholte. Het kan zijn dat u daarna wat moeilijker kunt praten en slikken. Het lijkt alsof u een dikke keel krijgt. 

De hartfunctielaborant(e) zal u vragen om op uw linkerzij op de onderzoekstafel te gaan liggen. Er worden drie elektroden (plakkers) met daaraan kabels aangesloten. Hiermee kunnen de elektrische signalen van uw hart (ECG) geregistreerd worden. Een slokdarm-echocardiogram is geen pijnlijk, maar wel een enigszins onaangenaam onderzoek. 

Het onderzoek

In het geval van een vast gebit krijgt u een bijtring tussen uw tanden. De cardioloog brengt de echoprobe met een diameter van één cm via uw mond in de slokdarm. Hierdoor kan de cardioloog beelden van het hart en de aorta maken. Doordat de slang in uw slokdarm zit, produceert u speeksel. Schaam u hier niet voor. U kunt dit niet doorslikken. Laat het gewoon lopen. Het speeksel wordt op een onderlegger onder uw hoofd opgevangen. 

Na het onderzoek mag u meestal direct naar huis. We adviseren u het eerste uur niets te drinken wanneer uw keel is verdoofd. Hierna mag u voorzichtig een beetje water drinken. Als u zich niet verslikt, kunt u weer gewoon eten en drinken, anders moet u een half uur wachten en opnieuw proberen een beetje water te drinken. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de cardioloog na het onderzoek of van uw behandelend arts bij uw volgend polikliniekbezoek.    

Tot slot

Mocht u om wat voor reden ook verhinderd zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de polikliniek Cardiologie. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact met de polikliniek Cardiologie

Contact


Polikliniek Cardiologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 62

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 22


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
CAR-12407
Laatst bewerkt: 4-3-2024