logo

Slaapendoscopie



U wordt verwacht op de afdeling Kortverblijf locatie Helmond
op : _______________________________________
datum : _____________________________________
om : ____________________________________ uur

Wilt u deze brochure op de dag van het onderzoek meebrengen

Inleiding

Binnenkort wordt u opgenomen voor een slaapendoscopie. Dit is een onderzoek om te bepalen op welke hoogte het snurken in de neus/keelholte zit. Indien er mogelijk ook sprake is van een obstructief slaapapneu syndroom (OSAS) kan tijdens dit onderzoek ook bepaald worden op welk niveau in de bovenste luchtweg er eventueel een obstructie van de ademhaling kan optreden. In deze folder vindt informatie over het onderzoek en de voorbereidingen.

Afspraak polikliniek Anesthesiologie

Voorafgaand aan uw opname wordt u door een anesthesioloog nagekeken en krijgt u uitleg over de vorm van anesthesie (verdoving). Hiervoor krijgt u een afspraakbevestiging thuis gestuurd. Voor dit eerste bezoek hoeft u niet nuchter te zijn. Let op: voor de behandeling slaapendoscopie moet u wel nuchter zijn.

Voorbereiding thuis op dag van het onderzoek

Wij adviseren u van te voren het vervoer terug naar huis te regelen, omdat u niet onmiddellijk zelf weer aan het verkeer mag deelnemen.

Nuchter

Voor de behandeling slaapendoscopie dient u nuchter te zijn. Dit houdt in dat u zes uur voor opnametijd niets meer mag eten of drinken en niet mag roken. Voor de precieze gang van zaken bij een dagopname verwijzen wij u naar de folder ‘Opname op de Kortverblijfafdeling’.

In het ziekenhuis

Op de dag waarop de behandeling plaatsvindt, meldt u zich bij de balie van de Dagopname. Volg vanuit de centrale hal de borden ‘Kortverblijfafdeling’ naar de 2e verdieping. Volg daarna de borden ‘Dagopname’. Meld u aan de balie.

Voorbereiding

Er zijn geen speciale voorbereidingen noodzakelijk.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de operatiekamer en duurt ongeveer een kwartier. Bij dit onderzoek wordt u met behulp van een slaapmiddel, dat via een infuus in de arm wordt toegediend, in slaap gebracht. Tijdens het slapen (en snurken) wordt dan met een flexibele endoscoop door de neus in de keel gekeken en beoordeeld waar het snurken precies ontstaat, als ook een mogelijk obstructie van de luchtweg.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u terug naar de Kortverblijfafdeling. U moet dan nog ongeveer één uur op de afdeling blijven ter observatie. Als u wat gegeten en gedronken hebt en u zich verder goed voelt, kunt u zich aankleden.

Uitslag

Indien het met name om een snurkprobleem gaat, krijgt u de uitslag bij het volgend polikliniekbezoek bij de keel-, neus- en oorarts. Indien er sprake is van OSAS vindt er eerst overleg plaats tussen de longarts, de neuroloog en de keel-, neus- en oorarts. Afhankelijk van dit overleg krijgt u een oproep voor het spreekuur van één van deze drie specialisten.

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek van de KNO-artsen.

Contact


Polikliniek Keel-, Neus en Oorheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 56

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 16


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KNO-42373
Laatst bewerkt: 13-3-2024