logo

Provocatietest voor voedingsmiddelen - bij kinderen



Uw kind heeft mogelijk een allergie voor een voedingsmiddel. Om dit te kunnen bevestigen heeft uw behandelaar besloten om een provocatietest uit te voeren. Deze test houdt in dat uw kind  het betreffende voedingsmiddel of testvoeding gaat eten wat het betreffende voedingsmiddel bevat. Zo kunnen we kijken of uw kind er op reageert en op wat voor manier. De test vindt plaats op afdeling Kind & Jeugd.

Tijdens de test wordt uw kind geobserveerd door een kinderverpleegkundige. De verpleegkundig specialist kinderallergologie en/of een kinderarts (kinderallergologisch expert) zijn op de afdeling aanwezig zodat er direct ingegrepen kan worden wanneer dit nodig is. Later kunnen ook reacties optreden. Er volgt altijd een telefonische afspraak.

Open provocatietest

Tijdens deze test krijgt uw kind het verdachte voedingsmiddel in opklimmende hoeveelheid. U weet dan direct of en zo ja, hoe uw kind op het verdachte voedingsmiddel reageert. Deze test duurt ongeveer een halve dag en wordt gedaan op afdeling Kind & Jeugd, locatie Helmond. 

Dubbelblinde test

Er kunnen allerlei factoren zijn waardoor een kind een reactie kan vertonen, daarom wordt deze test twee keer gedaan. De ene keer wordt het verdachte voedingsmiddel wel aan het eten toegevoegd en de andere keer niet. Niemand die bij de test betrokken is weet op welke dag dit het geval is. Dit is om de test zo objectief mogelijk uit te voeren. Deze procedure noemen we een dubbelblinde test.

Voorbereidingen thuis

Uw kind moet minimaal drie dagen voor de test stoppen met Antihistaminica (medicijnen voor de hooikoorts)
Neussprays, oogdruppels en zalven voor het eczeem mogen wel doorgebruikt worden. Puffers voor astma mogen doorgebruikt worden, met uitzonderling van Ventolin/Salbutamol. Als uw kind dit drie dagen voorafgaand aan de test heeft moeten gebruiken, neem dan telefonisch contact op. Ook met andere medicijnen kan uw kind gewoon doorgaan, ook op de testdag. Bij twijfel kunt u het beste van tevoren (telefonisch) overleggen met uw behandelaar.

Is uw kind voorafgaand aan de test ziek en/of verkouden?  Bel dan de dag vóór de test met  afdeling Kind & Jeugd, telefoonnummer 0492 – 59 56 25. Dan wordt in overleg met u bekeken of uw kind aan de test kan beginnen. Kinderen die op de geplande dag echt ziek zijn (bijvoorbeeld met huiduitslag of benauwdheid) kunnen niet deelnemen. Een lichte verkoudheid is echter geen belemmering voor de test. Neem bij twijfel altijd contact op met de afdeling Kind & Jeugd.

Wat mee te brengen op de testdag(en)

  • Eigen medicatie. 
  • Indien uw kind nog uit de fles of speciale beker drinkt, breng deze mee. Ook eventueel eigen speciale hapjes/ tussendoortjes mogen meegebracht worden.
  • Eventueel reserve kleren en andere benodigdheden die u denkt nodig te hebben.

De testdag(en)

Op de afgesproken tijd verwachten we jullie op afdeling Kind & Jeugd, locatie Helmond. De afdeling bevindt zich op de begane grond. Samen met de kinderverpleegkundige, verpleegkundig specialist kinderallergologie en/of de kinderarts kijkt u naar de algehele conditie van uw kind. 
Zijn er zorgen over de luchtwegen, de huid of lijkt uw kind op een andere manier ziek? Dan kan de test niet doorgaan en plannen we een andere dag.

Vervolgens geeft de kinderverpleegkundige uw kind de testvoeding te eten of drinken waarin dus mogelijk het verdachte voedingsmiddel verwerkt is. Met tussenposen van 15-30 minuten krijgt uw kind in opklimmende hoeveelheid de testvoeding. Uw kind mag tussendoor voedingsmiddelen drinken en eten, waar het normaal geen reacties op krijgt. Maar let op dat de testvoeding wel volledig gedronken of gegeten moet worden. Dit zijn uiteindelijk grote hoeveelheden.

Als er geen reactie is opgetreden is na ongeveer vier uur de test afgerond. Één tot twee uur daarna kunt u met uw kind weer naar huis (tenzij anders afgesproken).  De tweede dag verloopt hetzelfde.

Reacties op de test

De meest logische reactie op de test is het terugkomen van de oorspronkelijke klacht. Kinderen kunnen met veel verschillende verschijnselen reageren op voedingsmiddelen. De belangrijkste zijn:

  • Huidverschijnselen als: rode vlekjes, galbulten.
  • Verschijnselen aan de luchtwegen als: een loopneus met niezen of piepen bij de inademing of uitademing.
  • Verschijnselen van maag en darmen als: braken diarree, krampen.
  • Algemene verschijnselen zoals dikke ogen, hevig huilen, voedselweigering, prikkelbaar gedrag.

Als uw kind tijdens de test een reactie vertoont, dan geven wij uw kind indien nodig direct medicijnen om dit tegen te gaan. Dit kunnen tabletten zijn of een drankje. Bij een ernstige reactie kan het nodig zijn dat er een injectie gegeven wordt. Als er een ernstige reactie optreedt worden er bij uw kind controles uitgevoerd en duurt het verblijf op de afdeling Kind en Jeugd mogelijk enkele uren langer.  

Na het onderzoek

De verpleegkundig specialist en/of de kinderarts heeft na de test nog een gesprek met u over het verloop van de test. Soms krijgt u adviezen mee voor thuis. De secretaresse van de afdeling maakt voor u een telefonische of poli afspraak. Het dieetadvies wordt tot deze afspraak niet gewijzigd.

Als er op de testdag nog acute klachten ontstaan kunt u bellen met afdeling Kind en Jeugd of tijdens kantooruren met de polikliniek kindergeneeskunde.

Uitslag

Negatieve uitslag
Is het resultaat van de test negatief? Dan is uw kind niet allergisch voor het betreffende voedingsmiddel.

Positieve uitslag
Is het resultaat van de test positief? Dan reageert uw kind met een allergische reactie op het betreffende voedingsmiddel. Er is dan sprake van een allergie. Daarom is het verstandig met uw behandelaar maatregelen te bespreken die deze reacties zoveel mogelijk voorkomen. Er wordt ook besproken wat te doen bij een reactie.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met afdeling Kind & Jeugd, telefoon 0492 – 59 56 25.

Contact

Afdeling Kind & Jeugd

T: 0492 – 59 56 25

Polikliniek Kindergeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 55

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 15


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KIN-38803
Laatst bewerkt: 2-5-2024