logo

Preventie van passief roken



In deze folder vindt u informatie over de invloed van passief roken. 

Tabaksrook

Baby's en jonge kinderen zijn extra kwetsbaar voor tabaksrook, doordat hun ademhalingsorganen nog zeer fijn van bouw zijn. Doordat ze niet kunnen zeggen dat de rook hen hindert en nog niet weg kunnen lopen, kan het meeroken voor jonge kinderen een groot probleem zijn. 

De Gezondheidsraad geeft aan dat kinderen mogelijk nog meer dan volwassenen hinder van omgevingstabaksrook ondervinden. Deze hinder uit zich onder meer in:

  • het vaker knipperen met de ogen,
  • het tranen van de ogen,
  • een lopende neus,
  • meer slijmafscheiding in de luchtwegen,
  • slijm opgeven,
  • vaker hoesten en 
  • piepend ademhalen.  

Infecties van de luchtwegen

Tabaksrook bereikt het lichaam via de luchtwegen en longen en kan daardoor invloed uitoefenen op de ontwikkeling en de functie van de longen van het groeiende kind. Doordat de longblaasjes zich tot circa zeven jaar na de geboorte ontwikkelen, kan tabaksrook de ontwikkeling van de long nog lange tijd nadelig beïnvloeden. 

Longblaasjes bepalen het gaswisselende oppervlak en het volume van de long. Het inademen van tabaksrook verkleint de opname van zuurstof. Jonge kinderen van rokende ouders kunnen een gereduceerde longfunctie hebben: tot wel vijf procent minder. Door verminderde doorgankelijkheid van de longen kan de gasuitwisseling in de longen worden aangetast. 

Kinderen die vaak tabaksrook inademen, zijn vatbaarder voor ontstekingen van de hoge en lage luchtwegen. Kinderen van rokende ouders hebben in hun eerste levensjaar zelfs tweemaal zoveel kans om bronchitis, longontsteking en andere aandoeningen aan de lage luchtwegen te krijgen. Ook de kans op een allergie neemt toe bij passief roken. 

Tabaksrook bij kinderen met aanleg voor astma/ luchtwegklachten

Tabakslucht is één van de grootste boosdoeners voor een kind met luchtwegklachten. Het kind krijgt namelijk snel last van benauwdheid. De lucht van één sigaret is al funest. Zorg er daarom voor dat er nooit gerookt wordt in uw huis of auto. Wees daarin streng voor uzelf en voor bezoek. Als u uitlegt dat uw kind last heeft van de luchtwegen, zal iedereen daar begrip voor opbrengen. Roken kan ook buiten. 

Heeft u nog vragen

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om alles nog eens na te lezen. Heeft u nog vragen neem dan contact op met de kinderlongverpleegkundige of de behandelend specialist. U kunt deze bereiken via de polikliniek Kindergeneeskunde.

Contact


Polikliniek Kindergeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 55

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 15


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KIN-40777
Laatst bewerkt: 2-5-2024