logo

Pijnbehandeling - Plexus coeliacus blokkade



Inleiding

U heeft met uw pijnspecialist besproken dat u een blokkade gaat krijgen van de plexus coeliacus (afbeelding 1). De plexus coeliacus is een zenuwnetwerk in de bovenbuik die een rol speelt bij pijnklachten vanuit de ingewanden. Een plexus coeliacus blokkade is een onderbreking van dit zenuwnetwerk. Deze behandeling kan zinvol zijn bij pijnklachten als gevolg van kanker van organen in de bovenbuik, zoals de alvleesklier, de maag en de lever. Bij de behandeling wordt het zenuwnetwerk geblokkeerd met behulp van radiofrequente stroom, waardoor de pijnprikkel de hersenen minder goed kan bereiken. De motoriek en het gevoel in de huid worden niet beïnvloed door deze behandeling. Uitsluitend de pijn in de ingewanden wordt geblokkeerd.                        

Voorbereiding en aandachtspunten bij een plexus coeliacus blokkade 

  • Draag gemakkelijke kleding en laat sieraden thuis.
  • U hoeft niet nuchter te zijn.
  • U blijft een nacht opgenomen in het ziekenhuis, dit is enkel ter controle.
  • Indien u op de dag van de pijnbehandeling koorts heeft, kan de behandeling niet doorgaan. Neem in dit geval z.s.m. contact op met het pijncentrum; 0492-59 59 49.
  • Bij een ontsteking (elders) in het lichaam, dient u vóór de pijnbehandeling contact op te nemen met het pijncentrum; 0492-5 959 49.
  • Indien u bloedverdunners gebruikt bespreekt de pijnspecialist met u of en wanneer u moet stoppen voor de behandeling.
  • Na een vaccinatie mag u 7 dagen geen pijnbehandeling krijgen, u mag wel 2 dagen ná de behandeling een vaccinatie krijgen.
  • Na de pijnbehandeling mag u 24 uur niet zelf aan het verkeer deelnemen.
  • Na de opname moet u met een rolstoel worden opgehaald door uw begeleider. Deze zijn te vinden in de centrale hal van het ziekenhuis.
  • I.v.m. de röntgenstraling is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. De straling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.
  • Bent u overgevoelig voor jodium, pleisters, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen of heeft u een pacemaker of ICD, meld dit dan bij de pijnspecialist of de verpleegkundige.
  • De telefonische afspraak voor de controle na 8-10 weken, krijgt u automatisch thuisgestuurd.

In het ziekenhuis              

U gaat in de centrale hal bij het ziekenhuiswinkeltje met de bezoekers lift naar de 2e etage. Uit de lift op de 2e etage gaat u naar links en volgt u de borden ‘pijnbehandeling’. U meldt zich daar bij de verpleegkundige in de wachtkamer. 

De behandeling

De plexus blokkade vindt plaats in een speciaal hiervoor ingerichte behandelkamer. Bij de procedure zijn de pijnspecialist en een pijnverpleegkundige aanwezig. Voor de behandeling krijgt u een infuus. Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. De huid waar u de injectie krijgt, wordt gedesinfecteerd en daarna verdoofd. U krijgt  twee prikken in uw rug naast de wervelkolom ter hoogte van de navel (afbeelding 1). De pijnspecialist zoekt onder röntgendoorlichting met twee naalden naar de juiste plek. Als de naalden in de juiste positie staan wordt er verdovende vloeistof ingebracht. Daarna wordt het zenuwnetwerk met radio frequente stroom behandeld (RF behandeling). De naalden worden verwijderd en er komt een pleister op de insteekopeningen. De behandeling duurt gemiddeld 30 minuten. Als het liggen op de buik voor u een te grote belasting is of teveel pijn doet, kan in overleg worden gekeken of behandeling onder algehele anesthesie mogelijk is. Het resultaat van de blokkade wordt pas na een aantal weken duidelijk. Het effect van de blokkade houdt gemiddeld enkele maanden aan. 

Na de behandeling

Na de behandeling zal u naar de afdeling kort verblijf worden gebracht. Hier zal de verpleegkundige uw bloeddruk, polsslag en zuurstofgehalte controleren. De pleister mag u ’s avonds verwijderen. De volgende dag mag u, als de controles goed zijn en u zich ook goed voelt, weer naar huis. Houdt u er rekening mee dat het effect van de behandeling na een aantal weken pas goed te beoordelen is. 

Napijn

Het is mogelijk dat u napijn krijgt. Deze pijn kan enkele dagen tot weken aanhouden. U kunt dan een pijnstiller nemen (Paracetamol 500 mg 4 x daags 2 tabletten). Gebruik ook uw voorgeschreven pijnmedicatie normaal door, tot u de telefonische controle heeft gehad. Tenzij uw pijnspecialist anders met u heeft afgesproken. Herhaalrecepten kunt u telefonisch aanvragen bij het pijncentrum. Houdt u rekening met 3 werkdagen voor de verwerking van het herhaalrecept. 

Complicaties en bijwerkingen

  • Na de behandeling kan de bloeddruk tijdelijk dalen, daarom krijgt u voor de behandeling een infuus.
  • Het tijdelijk optreden van diarree is een normaal verschijnsel.
  • Een stoornis in de blaasfunctie kan optreden, zodat een blaaskatheter noodzakelijk wordt. Deze complicatie komt zelden voor.
  • In sommige gevallen ervaart u een tijdelijke toename van pijnklachten.
  • In zeer zeldzame gevallen kan een dwarslaesie (verlamming van de benen) optreden.

Tot slot

Bij vragen, problemen of aanhoudende koorts, kunt u tijdens kantooruren gerust contact opnemen met het pijncentrum;  0492-59 59 49. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp; 0492-59 55 71.

Contact


Pijncentrum

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 49
E: pijncentrum@elkerliek.nl

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
ANE-36126
Laatst bewerkt: 1-2-2024