logo

Hooikoorts bij kinderen (Allergische rhinitis)



In deze folder krijgt u informatie over hooikoorts (allergische rhinitis). Uw arts kan met een bloedonderzoek of huidtest vaststellen of uw kind allergisch is en waarvoor. Indien de allergietest negatief is, maar er wel klachten zijn kan de allergie uit het bloed pas later naar voren komen. Er wordt dan ook behandeld naar klachten. 

Hooikoorts/allergische rhinitis (ontsteking van het neusslijmvlies)

Hooikoorts is eigenlijk een onjuiste benaming omdat de allergie niet door hooi maar door pollen (stuifmeelkorrels) wordt veroorzaakt. Men spreekt dan ook eerder van pollinosis of allergische rhinitis als gevolg van een pollenallergie. Onder de plantensoorten die bij het ontstaan van pollen betrokken zijn, vindt men vooral de grassen, bomen en (on)kruid. Bomen produceren van januari tot mei stuifmeel. Grassen van mei tot eind juli. Kruidachtige van juli tot oktober. 

Voorbeelden 

Bomen

Grassen

Kruidachtige planten

Hazelaar

Vossenstaart

Zuring

Els

Veldbeemdgras

Smalle weegbree

Berk

Kropaar

Ganzenvoet

Eik

Zwenkgras

Bijvoet

 

Witbol

Ambrosia

 

Engels raaigras

 
 

Timotheegras

 

De verschijnselen van de pollinosisreactie: jeuk aan de ogen, jeuk in de neus en jeuk achter in de keel. Deze jeuk kan leiden tot verstopping van de bovenste luchtwegen. (neusverstopping, loopneus, niezen, hoesten). 

Niet seizoensgebonden allergische rhinitis

In tegenstelling tot seizoensgebonden allergische rhinitis die per definitie regelmatig terug komen en waarvan hooikoorts een typisch voorbeeld is, bestaat er ook niet-seizoensgebonden allergische rhinitis. Deze kan het hele jaar aanhouden. Dit is onder meer het geval bij allergieën voor mijten, huisstof en dieren. Sommige beroepsbezigheden of tijdelijke activiteiten kunnen ook een rol spelen. Bijvoorbeeld meelstof bij de bakker en paardenhuidschilfers bij een landbouwer. De verschijnselen zijn meestal verstopte neus, niesbuien, loopneus en klachten aan de ogen zoals jeuk of zwelling. 

Behandeling van allergische rhinitis

Contact met het allergeen vermijden is bij een pollenallergie helaas niet altijd mogelijk. Hieronder wat tips wat je er zelf aan kunt doen:

  • Gras maaien is af te raden voor diegenen die voor graspollen allergisch is.
  • De weersomstandigheden hebben invloed op de pollenconcentratie in de lucht. Droog en warm weer bevordert de stuifmeelproductie. Bij regen echter worden de pollenkorrels uit de lucht gewassen en is het gevaar voor een hooikoortsreactie kleiner.
  • Bij het plannen van uitstapjes/ vakantie in de vroege zomer kunt u het beste rekening houden met de informatie op de “pollenkalender”, maar u kunt ook dagelijks kijken naar de mededelingen via teletekst. Op de website van het Elkerliek ziekenhuis staan de actuele pollentellingen: https://www.elkerliek.nl/Elkerliek/Hooikoorts/Pollentellingen.html 
  • Enkele eenvoudige tips:
    ○   Houdt tijdens de pollenperiode de ramen van uw auto gesloten.
    ○   Kies liever een vakantieplaats aan de kust.
    ○   De stuifmeelconcentraties liggen hier aanzienlijk lager.
    ○   Aan het einde van de middag alle ramen in uw huis sluiten omdat dan
         de pollenconcentratie het hoogst is.
    ○   Vermijd op dagen met hoge pollenconcentraties grote lichamelijke inspanning.
    ○   Vaseline onder de neus aanbrengen kan voorkomen dat de pollen via de neus
         ingeademd worden.
    ○   (Zonne)bril dragen buiten bij klachten aan de ogen.  

Medicamenteuze behandeling

De meest gebruikte geneesmiddelen zullen worden belicht. Alleen artsen zijn bevoegd een geneesmiddel voor te schrijven. Neem dus nooit een geneesmiddel in zonder of tegen het advies van uw arts.  

Antihistaminica

Wordt vooral gebruikt bij de behandeling van allergische rhinitis, conjunctivitis (ontsteking van het bindvlies van het oog) en allergische huidaandoeningen. 

Corticosteroïden

Worden vooral gebruikt indien men met name last van een verstopte neus heeft en bij matige en ernstige allergische rhinitis of astma. 

Decongestiva (bijvoorbeeld Xylomethazoline)

Neusdruppels die er voor zorgen dat de bloedvaten in de neus samenknijpen, zodat ze de verstopping van de neus verminderen en het ademhalen verlichten. Deze mogen niet langer dan 7 dagen achter elkaar gebruikt worden. 

Natriumcromoglycaat

Natriumcromoglycaat (in spray) is een product, dat vooral gebruikt wordt om bepaalde allergische reacties te voorkomen (astma, rhinitis, conjunctivitis). Het zijn preventieve middelen die gebruikt moeten worden voordat er sprake is van een allergische reactie. Deze medicatie wordt in de vorm van neusspray, tabletjes, druppels en oogdruppels (in)genomen. De kinderarts, verpleegkundig specialist kinderallergologie en kinderlongverpleegkundige kunnen u specifiek uitleg geven over de werking en gebruik van deze medicatie. 

Immunotherapie

Er zijn in principe twee soorten behandelingen;

  • Subcutane immunotherapie (SCIT)
    Via een prik wordt op regelmatige tijdstippen steeds grotere hoeveelheden van het allergeen onder de huid gespoten. 
  • Sublinguale immunotherapie (SLIT)
    Via tabletten onder de tong op regelmatige tijdstippen wordt het allergeen door het lichaam opgenomen. De behandeling neemt voor beide therapieën minimaal drie jaar in beslag. 

Van Hyposensibilisatie (immunotherapie bij kinderen) is een aparte brochure beschikbaar. 

Heeft u nog vragen

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om alles nog eens na te lezen. Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de kinderlongverpleegkundige, verpleegkundig specialist of de behandelend specialist. U kunt deze bereiken via de polikliniek Kindergeneeskunde.

Contact


Polikliniek Kindergeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 55

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 15


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KIN-40779
Laatst bewerkt: 30-4-2024