logo

Head-up Tilt (HUT)



Een Head-Up Tilt (HUT), ofwel kanteltest, is een onderzoek waarbij gekeken wordt of duizeligheidsklachten of wegrakingen het gevolg zijn van een verlaagde bloeddruk en/of een vertraagde hartslag. 

Voorbereiding thuis

Gedurende vier uur voor het onderzoek nuchter zijn (niet eten of drinken), uw arts geeft aan of u bepaalde medicijnen tijdelijk niet mag innemen.

U wordt vriendelijk verzocht om voor aanvang van het onderzoek thuis een douche of bad te nemen. 

Het is verstandig om niet alleen naar het ziekenhuis te komen. Echter tijdens het onderzoek bent u alleen met de laborant. 

Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek kunt beginnen, bezoek kort voor het onderzoek nog het toilet en kom op tijd. 

In het ziekenhuis

Vanuit de centrale hal van het ziekenhuis volgt u de borden ‘Cardiologen’. Meld u aan de balie. 

Voorbereiding van het onderzoek

De hartfunctielaborant(e) zal u vragen een gedeelte van uw bovenlichaam van kleding vrij te maken. Vervolgens mag u op een zogenaamd kantelbed gaan liggen. Er worden een aantal elektroden op uw bovenlichaam geplakt en om uw bovenarm wordt een bloeddrukmanchet aangebracht.  

Het onderzoek

Wanneer u op bed ligt en alles aangesloten is, wordt de kamer verduisterd. U dient zich zoveel mogelijk te ontspannen. In verband met het onderzoek zal de laborant(e) zo min mogelijk tegen u praten. Uw bloeddruk en hartslag worden continu gemeten. Na tien minuten wordt het bed recht overeind gezet. Twee banden om uw lichaam zorgen ervoor dat u niet voorover valt. Wanneer u klachten heeft, kunt u dit aangeven. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts bij uw volgend polikliniekbezoek. 

Tot slot

Mocht u om wat voor reden dan ook verhinderd zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de polikliniek van uw behandelend arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek van uw behandelend arts.

Contact


Polikliniek Cardiologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 62

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 22


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
CAR-12318
Laatst bewerkt: 7-3-2024