logo

Gezamenlijk Diabetesconsult - Kinderdiabetespolikliniek



Je komt voor de behandeling van je Diabetes Mellitus vier keer per jaar op de diabetescarrousel. Hier spreek je de kinderarts en de diabetesverpleegkundige. Twee keer per jaar zie je de diëtist en bij de jaarcontrole ook de psycholoog. Een van de drie kwartaalcontroles vindt plaats in de vorm van een gezamenlijk Diabetesconsult. 

Wat is een gezamenlijk Diabetesconsult?

Een gezamenlijk Diabetesconsult duurt 90 minuten en is een variant op het individuele consult. Tijdens het consult zijn behalve jij, de diabetesverpleegkundige, een diëtist en vijf  tot zeven andere kinderen/jongeren aanwezig. De afspraak komt in de plaats van een carrouselconsult. Wij vragen je 15 minuten vóór aanvang van het consult aanwezig te zijn. In die tijd zullen je gewicht en bloeddruk gemeten worden. 

Aan het begin van het Gezamenlijk Diabetesconsult geeft de diëtist een korte toelichting over de gang van zaken. Hierna gaat de diabetesverpleegkundige met de kinderen/jongeren in de groep één voor één in gesprek, net als tijdens een één-op-één consult. Vragen over voeding zullen door de diëtist beantwoord worden. Je eigen situatie en vragen komen zo aan bod en je hoort bovendien wat er bij anderen speelt. Mogelijk hebben de andere kinderen/jongeren ervaringen of tips waar je wat aan hebt. Tijdens het gezamenlijk Diabetesconsult is de diëtist de gespreksleider. Zij zorgt ervoor dat elk kind/jongere voldoende tijd krijgt en het gesprek ordelijk verloopt, zodat alle informatie voor iedereen duidelijk is. Het is aan jezelf om te bepalen wat je wel of niet tijdens een gezamenlijk Diabetesconsult wilt bespreken.

Een Gezamenlijk Diabetesconsult is niet:

  • groepstherapie;
  • zelfhulpgroep;
  • klassikaal onderwijs;
  • groepsvoorlichting;
  • 90 minuten met mijn diabetesverpleegkundige of diëtist praten. 

Wat levert het voor jou op?

  • Je kunt leren van vragen en opmerkingen van andere kinderen/jongeren.
  • Je ontvangt meer informatie omdat jouw problemen vanuit meerdere gezichtspunten besproken worden.
  • Je haalt meer winst uit je bezoek aan het ziekenhuis. 

Vertrouwelijk

Wees je ervan bewust dat jouw gegevens besproken worden in het bijzijn van anderen. Het is van belang dat je in een veilige omgeving je vragen kan stellen en ervaringen kunt delen. Hiervoor wordt aan jou gevraagd een vertrouwelijkheidformulier te tekenen. De diabetesverpleegkundige en diëtist hebben beroepshalve een geheimhoudingsplicht en mogen alleen met jouw toestemming in de aanwezigheid van anderen jouw gegevens bespreken.

Vragen

Mocht je nog vragen hebben over het gezamenlijk Diabetesconsult kun je contact opnemen met de diabetesverpleegkundige.

Contact


Kinderdiabetesverpleegkundige

T: 0492 – 59 55 55
E: kinderdiabetes@elkerliek.nl 


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KIN-42828
Laatst bewerkt: 30-4-2024