logo

Een veilig thuis, ook onze zorg



Informatie over de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Huiselijk geweld en kindermishandeling komen veel voor. Jaarlijks heeft circa één op de dertig kinderen, en bijna de helft van volwassenen te maken met geweld of verwaarlozing. Beiden vormen een bedreiging voor ontwikkeling, veiligheid en gezondheid en kunnen leiden tot blijvende lichamelijke en psychische schade.  Het Elkerliek ziekenhuis vindt het belangrijk dat iedereen, van kinderen tot ouderen, een veilig thuis heeft. We kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren door alert te zijn op signalen van geweld of verwaarlozing. Het Elkerliek ziekenhuis is wettelijk verplicht gebruik te maken van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling ( www.meldcode.nl ). In deze folder leggen we u uit hoe we hier mee om gaan en wat dit voor u betekent.

Het signaleren

De Meldcode is een stappenplan waarin staat wat een arts of andere behandelaar moet doen, wanneer er een vermoeden bestaat van huiselijk geweld of kindermishandeling. Denk hierbij aan advies vragen bij een collega en in gesprek gaan met de patiënt en/of de ouder(s)/verzorger(s). Iedere behandelaar die alleen met volwassenen werkt, is verplicht om bij zorgen om de patiënt, na te gaan of er minderjarige of hulpbehoevende kinderen aanwezig zijn in de thuissituatie. Dit noemen we de Kindcheck. 

Zo nodig wordt op de Spoedeisende hulp (SEH) bij kinderen tot 18 jaar een signaleringsformulier ingevuld. Op dit formulier wordt onder andere aangegeven of het kind letsel(s) heeft en zo ja waar en waardoor het is veroorzaakt. Daarnaast worden de kinderen goed nagekeken.
Over het algemeen is dit een formaliteit. Soms komt echter naar voren dat er problemen zijn binnen een gezinssituatie en dat hulp voor kind en gezin gewenst is.  

Ook op andere afdelingen en poliklinieken in het ziekenhuis kunnen zorgen of een vermoeden van een zorgelijke situatie bestaan over patiënten in alle leeftijdscategorieën. De behandelend arts bespreekt de zorgen of vermoedens met u als patiënt of als ouders/verzorgers. Mocht tijdens dit gesprek blijken dat er inderdaad problemen zijn, waarbij eventueel de veiligheid van een kind niet is gewaarborgd, dan wordt samen gekeken naar mogelijke oplossingen. Hierbij wordt zo nodig de huisarts of jeugdarts geraadpleegd. In sommige situaties wordt overlegd met het
advies-en meldpunt Veilig Thuis ( www.vooreenveiligthuis.nl ). Uiteraard wordt met deze informatie vertrouwelijk omgegaan. 

Tot slot

Door het gebruiken van de Meldcode hopen wij probleemsituaties, thuis of in de woonomgeving, vroegtijdig te signaleren en hiervoor geschikte hulpverlening of ondersteuning in te schakelen.  

Vragen

Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen, dan kunt u dit bespreken met de behandelend arts of met onze aandachtsfunctionaris kindermishandeling Sanne Derksen-Amend, gezondheidspsycholoog. De contactgegevens staan op de achterzijde van deze folder.

Contact


Polikliniek Kindergeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 55

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 15

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71

Aandachtsfunctionaris kindermishandeling

Sanne Derksen-Amend, GZ-psycholoog
T: 0492 – 59 55 67
E: kindermishandeling@elkerliek.nl 

Veilig thuis

T: 0800 – 2000


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KIN-42869
Laatst bewerkt: 25-4-2024