logo

Echocardiogram bij kinderen



Bij uw kind wordt binnenkort een echocardiogram gemaakt. In deze folder leest u meer over dit onderzoek. Bij een echocardiogram wordt met behulp van geluidsgolven een beeld van het hart gevormd. De teruggekaatste geluidsgolven geven een beeld op de monitor. Ook is het mogelijk de stroomsnelheid in het hart te meten. 

Voorbereidingen thuis

Het is belangrijk dat uw kind rustig en ontspannen aan het onderzoek gaat beginnen. Kom daarom 15 minuten eerder. Indien het kind nog een zuigeling is, raden wij u aan om net iets voor het onderzoek het kind thuis te voeden, dit omdat uw kind dan rustiger is tijdens het onderzoek.  

Voorbereidingen van het onderzoek

Voor het onderzoek is het belangrijk dat we een recentelijke meting van de lengte en het gewicht hebben. Daarom kan het zijn dat wij u vragen om 15 minuten eerder te komen. U wordt hier- over door de polikliniekassistente geïnformeerd. Neemt u een badjasje/badcape mee zodat uw kind niet 2x hoeft te worden aan/uitgekleed.  

Het komt de kwaliteit van het onderzoek ten goede wanneer uw kind rustig op de onderzoekstafel blijft liggen. Mogelijk dat een fopspeen (evt. flesvoeding), knuffel en de aanwezigheid van een ouder hiertoe kan bijdragen. Er is een beeldscherm beschikbaar om een leuk filmpje op te kijken tijdens het onderzoek.  

Het onderzoek

Voor het onderzoek moet het bovenlichaam van uw kind ontbloot zijn. Uw kind ligt op een onderzoekstafel. Eerst wordt er speciale verwarmde gel aangebracht. Deze gel zorgt voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Met de echokop gaat men vervolgens over de borst heen. Door terugkaatsing van het uitgezonden geluid wordt er een beeld gevormd van het hart. Zo is te zien hoe het hart beweegt en hoe groot verschillende delen van het hart zijn. Ook kan men de stroomsnelheid van het bloed hoorbaar en zichtbaar maken. Het onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk voor het lichaam.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. 

Uitslag

De voorlopige uitslag van het onderzoek bespreekt de behandelend kinderarts met u bij tijdens het volgende polikliniekbezoek. Voor de definitieve uitslag en mogelijkheid om extra vragen te stellen wordt een belafspraak gemaakt met uw eigen kinderarts.  

Verhinderd

Mocht u om wat voor reden ook verhinderd zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de polikliniek Kindergeneeskunde. Er kan dan een ander kind op deze plek onderzocht worden. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer 0492 – 59 59 55.
Kijk eventueel met uw kind onderstaand voorbereidingsfilmpje: 
www.hetwkz-kind.nl/onderzoeken/echo-van-jehart/  

Contact


Afdeling Kind & Jeugd

T: 0492 – 59 56 25


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KIN-38383
Laatst bewerkt: 24-4-2024