logo

Catecholaminen- en dopaminebepaling



Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u voor gedurende 24 uur urine gaat verzamelen (24-uurs urine). 

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is onder andere het meten van de functie van de bijnier. 

Voorbereiding thuis

Voor een 24-uurs urine dient u de eerste ochtendurine in het toilet uit te plassen en het tijdstip en de datum op de urinebokaal en het foldertje te noteren. De eerste ochtendurine dus niet in de bokaal maar in het toilet. 

U kunt uw urine het beste in een beker opvangen en deze vervolgens voorzichtig in de bokaal legen. Als u het prettig vindt kunt u bij de thuiszorgwinkel een po lenen of een urinaal aanschaffen. 

Vervolgens verzamelt u alle verdere urine van die dag en de daarop volgende nacht in de urinebokaal, die u heeft ontvangen in het ziekenhuis. De volgende ochtend op hetzelfde tijdstip als de vorige dag, de eerste ochtendurine wel in de bokaal doen. Het tijdstip weer noteren. Daarna ervoor zorgen dat de deksel goed is vastgedraaid en de totale hoeveelheid goed mengen door de bokaal vijf keer te zwenken.

Het tijdstip en de hoeveelheid gespaarde urine, welke u kunt aflezen op de bokaal, weer noteren in het foldertje. 

Bewaren

Tijdens en na het verzamelen bewaart u de urine op een koele, donkere plaats (het liefst bij 4 °C). Bewaar de bokaal niet in de buurt van kinderen! 

Extra bokaal

Is de hoeveelheid verzamelde urine groter dan de inhoud van de bokaal (drie liter), dan kunt u een extra bokaal op het laboratorium ophalen. Alle 24-uurs urine moet worden opgevangen en verdeeld, anders is de uitslag van het onderzoek niet correct. 

Inspanning

Het is belangrijk dat u zich gedurende die 24 uur niet extra inspant en niet of zo min mogelijk rookt. Dit kan de meting beïnvloeden. 

Medicijngebruik

Gebruikt u het medicijn Aldomet (Methyldopa), geef dit dan door aan de laborante wanneer u de bokaal inlevert. Dit medicijn kan de meting namelijk verstoren. 

Verdelen van de urine

Voor het verdelen van de urine is een instructieblad toegevoegd in het zakje met een urinepotje en buisje. Wanneer u klaar bent met het verzamelen van de 24-uurs urine, gaat u verder met Stap 1 van dit instructieblad.  

Inleveren

Na afloop brengt u het urinepotje en buisje (zie instructieblad) met het aanvraagformulier en het ingevulde foldertje zo snel mogelijk naar de bloedafname. Dit kan op de locatie Helmond, Deurne, Asten of Gemert, locatie Vitaliek of bij een van de prikposten in de buurt. Dit bij voorkeur op maandag tot en met vrijdag tussen 8.30- 12.00 uur. 

Uitslag

De uitslag krijgt u van uw behandelend arts. 

Onderzoeksgegevens

Vul onderstaande gegevens is.

Naam: .....................................................................  Geboortedatum:  .................................................... 

Lengte:  ...................................................................  Gewicht:  ................................................................. 

Startdatum:  ........................................................... 

Starttijd:  ............................................................ uur

Einddatum:  ............................................................ 

Eindtijd:  ............................................................. uur

Hoeveelheid

Bokaal 1:  ........................................................... ml.

Eventueel hoeveelheid bokaal 2:  ..................... ml. 

Totaal: ............................................................... ml. 

Tot slot 

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met het Algemeen Klinisch Laboratorium, telefoonnummer 0492 – 59 59 72. 

Contact

 

Algemeen klinisch laboratorium

T: 0492- 59 59 72


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
AKL-12277
Laatst bewerkt: 1-5-2024