logo

Bloedafname



U bent doorverwezen om voor onderzoek bloed te laten afnemen. In de meeste gevallen gebeurt dit door een prik in de arm. 

Met het bloedonderzoek kunnen wij onder andere:

  • bepaalde ziekten vaststellen of uitsluiten;
  • het verloop van een ziekte volgen;
  • het succes van een behandeling vaststellen;
  • ziekten helpen voorkomen. 

Nuchter

Soms is het voor de juiste uitslag van het onderzoek noodzakelijk dat u nuchter bent. Dit wordt u door de aanvrager van het onderzoek verteld. Ook kan het zijn dat dit reeds op uw formulier staat vermeld. 

Indien u nuchter moet zijn houdt dat in dat u op de dag voor de bloedafname vanaf ‘s avonds 12 uur niet mag eten, drinken en roken (dat komt neer op 8 uren nuchter zijn). Op de dag van de bloedafname is ’s morgens een kopje thee/koffie zonder melk en/of suiker en/of een glaasje water toegestaan. 

Tenzij uw arts het anders met u heeft afgesproken mag u uw medicijnen normaal innemen. 

Online afspraak maken

Bloedafname kan alleen op afspraak. U kunt een afspraak maken op www.elkerliek.nl/bloedafname. Voor het inleveren van materiaal (zoals urine) en het laten maken van een hartfilmpje (ECG) maakt u ook een online afspraak.  

Hoe maak ik online een afspraak?

Doorloop de volgende stappen als u online een afspraak wilt maken.

 Afbeelding stappen

Aanmelden

Meld u maximaal 5 minuten van tevoren aan bij de aanmeldzuil, indien op locatie aanwezig, of wacht in de wachtkamer totdat uw naam wordt omgeroepen. Wanneer u aan de beurt bent, geeft u het aanvraagformulier aan de baliemedewerker. 

Wilt u een afspraak maken bij de bloedafnamepost Vitaliek Helmond of Deurne en hoeft u niet nuchter te zijn? Kies dan bij voorkeur een tijdstip in de middag, zodat er voldoende momenten in de ochtend zijn voor patienten die nuchter geprikt moeten worden. 

Lukt het niet om online via www.elkerliek.nl/bloedafname een afspraak in te plannen? Bel dan naar 0492 59 59 72. We willen u vragen dit nummer alleen te bellen als u geen afspraak kunt maken via de website en/of hierbij geen hulp kunt krijgen. Zo voorkomen we dat de telefoon overbelast wordt. 

Legitimatie

Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee naar uw afspraak. Onze medewerker bloedafname heeft dit document nodig om uw gegevens te controleren. Zo zorgen wij ervoor dat uw materiaal op een veilige manier verwerkt wordt. 

Bloedafname

Nadat u in de stoel heeft plaatsgenomen, krijgt u een band om de arm. Hierdoor worden de bloedvaten beter zichtbaar. Vervolgens wordt met een naald het bloedvat aangeprikt en kan bloed worden afgenomen. 

Privacy

Wij registreren de gegevens van het onderzoek in computersystemen. Hierop is de Wet Bescherming Persoonsgegevens van toepassing (zie folder ‘Medische gegevens’). Hierdoor zijn zonder uw toestemming de laboratoriumgegevens alleen beschikbaar voor hulpverleners die rechtstreeks bij uw behandeling of onderzoek betrokken zijn. Bepaalde labresultaten worden door ons gedeeld met uw apotheker buiten het ziekenhuis, zodat deze de dosis van uw medicijnen kan optimaliseren. Als u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit kenbaar maken bij de bloedafname. 

Nadat het aangevraagde onderzoek is uitgevoerd, is er soms nog materiaal - zoals bloed, urine, of ander lichaamsmateriaal - over. Dit restmateriaal wordt, na inachtneming van de bewaartermijn, vernietigd. Meestal doen we dat binnen 1 week, tenzij uw behandelend arts ons heeft gevraagd om het materiaal langer te bewaren voor het geval verder onderzoek nodig is (maximaal 6 maanden). 

Soms kan uw lichaamsmateriaal, anoniem, gebruikt worden voor het vervaardigen van controlemateriaal voor het ijken van metingsapparatuur. Indien u wenst dat dit niet met uw materiaal gebeurt, kunt u dit kenbaar maken bij de bloedafname. 

Als het belangrijk is dat een onderzoeker ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek de persoonsgegevens weet, dan wordt vooraf door de behandeld arts uw toestemming gevraagd. 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met het Algemeen Klinisch Laboratorium, telefoonnummer 0492 – 59 59 72. 

Kijk voor een overzicht van onze bloedafnamelocaties en openingstijden op www.elkerliek.nl/bloedafname.

Contact

 

Algemeen klinisch laboratorium

T: 0492- 59 59 72


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
AKL-33329
Laatst bewerkt: 1-5-2024