logo

Alcoholvergiftiging - Informatie voor ouders



Uw zoon of dochter is met een alcoholvergiftiging op Kind & Jeugd opgenomen. Indrukwekkend waarschijnlijk. We willen u graag wat meer informatie geven over de gevolgen en risico’s van het drinken van alcohol op jonge leeftijd. Ook krijgt u informatie over het nazorgtraject.

Gevolgen van alcoholvergiftiging

We spreken van een alcoholvergiftiging als de concentratie alcohol in het bloed en daarmee ook in de hersenen, zo hoog is dat een kind bewusteloos of zelfs in coma raakt. Een kind kan zich naderhand vaak niet veel meer van het incident herinneren. Kinderen die een alcoholvergiftiging hebben, kunnen last hebben van onderkoeling, verlaagde bloedsuikers, een onregelmatige hartslag, een shock, een black-out of ander opgelopen letsel. In het ziekenhuis worden de ‘vitale functies’, zoals de ademhaling, temperatuur en de bloeddruk van uw kind in de gaten gehouden.  

Er zijn echter ook gevolgen op langere termijn die bij uw kind onderzocht moeten worden. Alcoholvergiftiging kan een hersenbeschadiging veroorzaken. Hersenen ontwikkelen zich namelijk constant tot het 23e jaar. Het drinken van alcohol belemmert deze ontwikkeling. Dit kan zich onder andere uiten in verminderde leerprestaties en in gedragsveranderingen van uw kind. Zelfs wanneer uw kind hiervoor nooit eerder alcohol heeft gedronken. 

Praat over het drinken van alcohol met uw kind

Het drinken van alcohol op jonge leeftijd brengt meer gevaren met zich mee dan de meeste ouders en jongeren zich realiseren. Goed en belangrijk genoeg om dit samen te bespreken. Wij raden u aan het drinken van alcohol onder de 18 jaar te verbieden. Onderzoek toont aan dat wanneer ouders dit doen de kans op buitensporige alcoholinname kleiner is dan wanneer ouders kinderen onder de 18 jaar af en toe toestaan alcohol te drinken.  

Nazorgtraject

Het nazorgtraject in ons ziekenhuis bestaat uit:

  • U krijgt van de kinderarts tijdens de opname informatie over het alcoholgebruik bij jongeren.
  • Tijdens de ziekenhuisopname neemt de pedagogisch medewerker samen met uw kind een vragenlijst door.
  • Een afspraak bij Novadic-Kentron, in het kader van preventie.
  • Vragen komen vaak later. Deze kunt u stellen bij de vervolgafspraak. 

Met het genoemde nazorgtraject willen wij toekomstige alcoholschade bij uw kind voorkomen. U als ouder kunt daarin bijdragen door duidelijke regels voor en met uw kind op te stellen. 

Meer informatie

Meer informatie over alcoholmisbruik onder jongeren vindt u op de volgende websites:

Contact


Afdeling Kind & Jeugd

T: 0492 – 59 56 25


© 2023 Elkerliek ziekenhuis
KIN-44257
Laatst bewerkt: 24-4-2024