TraumatologieWat is traumatologie?

Traumatologie wordt ook wel ongevalchirurgie genoemd. U komt in aanraking met dit specialisme als u een ongeval heeft gehad. Het letsel kan heel uiteenlopend zijn. Van botbreuken tot een snijwond of inwendig letsel. Omdat de problemen vaak divers en complex zijn, is een goede samenwerking tussen diverse disciplines nodig.

Wat kunt u verwachten?

In het Elkerliek ziekenhuis is de traumachirurg (de ongevalchirurg) de coördinator die zorgt dat deze multidisciplinaire aanpak goed verloopt. Hij zorgt dat verschillende afdelingen en specialisten goed samenwerken om zo het letsel van de patiënt te beperken of te voorkomen.

Er vindt in het Elkerliek ziekenhuis samenwerking plaats tussen verschillende disciplines. Denk aan orthopedie, radiologie, plastische chirurgie en fysiotherapie. Er vindt regelmatig een multitrauma bespreking plaats tussen de verschillende specialisten.

Alle fracturen en letsel van het steun- en bewegingsapparaat worden gezien en behandeld bij een speciale traumapolikliniek (in combinatie met de gipskamer) door een van de drie NVT-gecertificeerde traumachirurgen. Door deze nieuwe invulling van de traumachirurgie kan bijna elk letsel in het Elkerliek ziekenhuis behandeld worden. Er vindt goede regionale samenwerking plaats voor de acute zorg met Traumacentrum Brabant. 

Naast een goede coördinatie van polytrauma patiënten (patiënten met meerdere letsels) vindt in het Elkerliek ziekenhuis ook de behandeling van het geïsoleerde letsel plaats. Denk bijvoorbeeld aan botbreuken. In ons ziekenhuis gebruikt de traumatoloog daarbij de nieuwste operatietechnieken. Hierbij ligt de nadruk op snel functieherstel.

Zie ook: Hand-pols Centrum Elkerliek

Specialisten

Groot de, de heer drs. C.A.

Traumachirurg

Guijt, de heer drs. M.

Traumachirurg

Sintenie, de heer drs. J.B.

Traumachirurg

Specialismen