ReumatologieWat is Reumatologie?

De naam reuma is een verzamelnaam voor zo’n tweehonderd verschillende reumatische ziektes. Daarbij kunt u denken aan ontstekingen van spieren, pezen, gewrichten, botten en/of inwendige organen. De reumatische ziektes worden onderverdeeld in de volgende groepen: artritis, bindweefselziekten of systeemziekten, artrose en weke delen-reuma. De reumatoloog is opgeleid in de interne geneeskunde en heeft zich daarna speciaal gericht op aandoeningen van het bewegingsapparaat. Gedurende zijn opleiding heeft de reumatoloog zich verdiept in ziekten van inwendige organen zoals longen, lever en hart. Hierdoor is hij bij uitstek toegerust voor het behandelen van ziekten waarbij én inwendige organen én het bewegingsapparaat zijn aangedaan. Een reumatoloog is als het ware de internist voor aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Wat kunt u verwachten?

Laagdrempelige zorg, dichtbij huis. Dat is waarin Reumatologie in het Elkerliek zich onderscheidt. U kunt terecht in Helmond en Deurne. Veel reumatologen verrichten zelf wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van reumatische ziekten en naar nóg betere behandelwijzen van deze aandoeningen. Zo ook in het Elkerliek ziekenhuis. In tegenstelling tot de orthopedisch chirurg, voert de reumatoloog geen operaties uit. Een aantal aandoeningen kan zowel door de reumatoloog als door de orthopedisch chirurg worden gezien, zoals ontstekingen van pezen of slijmbeurzen.

Binnen ons specialismen werkt, naast de reumatologen, ook een reumaconsulent. Deze verpleegkundige heeft zich gespecialiseerd in de reumazorg.

Specialisten

Geilen, de heer drs. R.

Reumatoloog

Kroot, de heer dr. E.J.A.

Reumatoloog

Nijs, de heer dr. R.N.J.T.L. de

Reumatoloog

Werd, mevrouw drs. de

Verpleegkundig specialist reumatologie

Ebben-Kuijpers, mevrouw E.

Verpleegkundig specialist reumatologie

Brand, mevrouw P.

Gespecialiseerd verpleegkundige / Stafmedewerker Servicecentrum huisartsen

Veelgestelde vragen

Heb ik een verwijzing nodig voor de reumatoloog?
Voor iedere specialist in het ziekenhuis heeft u een verwijzing nodig. Zolang de reumatoloog u structureel laat terugkomen, heeft u geen nieuwe verwijzing van een eerstelijns zorgaanbieder nodig.

Kan ik een afspraak maken bij de reumaverpleegkundige?
Dat kan alleen als u een verwijzing heeft van de reumatoloog. Bent u niet (meer) bij een reumatoloog onder behandeling dan moet u eerst, met een verwijzing, een afspraak maken bij een van de reumatologen.

Hoe kan ik een herhaalrecept aanvragen?
U kunt bellen naar de poli reumatologie en doorgeven welke medicijnen u nodig heeft, hoeveel mg en wat het gebruik is. Het recept wordt dan naar uw huisadres gestuurd of u kunt het ophalen bij de poli Reumatologie.

Ik heb een machtiging voor een spalk, brace of ander hulpmiddel gekregen, waar zijn die verkrijgbaar?
In Helmond kunt u daarvoor terecht bij Livit of bij de thuiszorgwinkel van de Zorgboog. Woont u buiten de regio dan kunt u op internet nakijken of er bij u in de buurt een thuiszorgwinkel is of een winkel met orthopedische hulpmiddelen.

Voor de belastingaangifte heb ik een uitdraai nodig van al mijn bezoeken aan de poli reumatologie van afgelopen jaar,  hoe kan ik deze opvragen?
U kunt hier voor een email sturen naar helpdeskzorgadministratie@elkerliek.nl met vermelding van de reden van verzoek, en een kopie van uw identiteitsbewijs bijgevoegd.

Wat zijn de kosten van mijn behandeling?
Meestal wordt dit pas bekend na uw bezoek aan de reumatoloog, als de vraagstelling en diagnose van de behandeling bekend zijn. U kunt dan ook contact opnemen met de afdeling Zorgadministratie van het Elkerliek Ziekenhuis. Voor overige informatie verwijzen wij u naar de pagina Kosten.

Ik ben elders bij een reumatoloog behandeld, maar ik wil overstappen naar het Elkerliek ziekenhuis, wie vraagt mijn gegevens op?
U bent zelf verantwoordelijk voor het opvragen van uw medische dossier in het ziekenhuis waar u behandeld werd, volgens het daar geldende opvraag protocol.

Hoe kan ik mijn medische gegevens opvragen bij de reumatoloog?
U dient schriftelijk of per email (polireumahelmond@elkerliek.nl) een verzoek in te dienen voor het opvragen van uw medische gegevens, met een kopie van uw identiteitsbewijs hier bijgevoegd. Hier zijn altijd kosten aan verbonden, afhankelijk van de dikte van uw dossier. Voor meer informatie betreffende uw medische gegevens verwijzen wij u naar de ziekenhuisbrede folder Medische gegevens.

Het UWV, bedrijfsarts of advocaat vraagt om gegevens. Kunnen jullie die toesturen?
Nee, dan dient deze instantie de gegevens per brief, met bijgevoegd toestemmingsformulier van u, op te vragen. De reumatoloog maakt dan een brief voor de betreffende instantie met antwoord op de gestelde vragen. De secretaresse stuurt deze brief dan op.

Polikliniek Reumatologie

De reumatologen houden zowel op locatie Helmond en Deurne spreekuren. In Helmond bevindt de polikliniek zich op de eerste verdieping. In Deurne vindt u de polikliniek op de vierde verdieping. In beide ziekenhuizen volgt u de borden 'reumatologen'. Het spreekuur vindt uitsluitend plaats volgens afspraak. Een afspraak kunt u maken door contact op te nemen met de polikliniek reumatologie locatie Helmond. Wilt u telefonisch een herhaalrecept aanvragen? Belt u dan een week van tevoren met de polikliniekassistente, wij sturen het recept naar uw huisadres.

Locatie
Helmond, Deurne

Telefoon
Helmond: 0492-59 5963 

Telefonisch bereikbaar:
Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur