RadiologieRadiologie

Wat is Radiologie?

Radiologie is het medisch specialisme dat zich bezig houdt met het opzoeken van de aard en de plaats van een ziekte, aandoening of letsel door middel van stralen of golven. Meestal worden daarbij röntgenstralen gebruikt, maar het kan ook door middel van een echografie (geluidsgolven) of door gebruik te maken van magnetische velden (bijvoorbeeld MRI).


Wat kunt u verwachten?

Voor een aantal veel voorkomende onderzoeken zijn folders ontwikkeld. Hierin leest u wat u kunt verwachten. De folders zijn uiteraard niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie die u van de specialist krijgt, maar als aanvulling daarop.

Specialisten

Hartman, de heer drs. P.C.

Radioloog en interventieradioloog (niet-) vasculair

Polman, de heer drs. L.J.

Radioloog

Leenders-Oen, mevrouw drs. A.L.

Radioloog

Hulsen, de heer drs. H.T.

Radioloog

Nijenhuis, de heer dr. R.J.

radioloog en interventieradioloog (niet-) vasculair

Doelman, de heer drs. C.

Radioloog en interventieradioloog (niet-) vasculair

Louwers - Smulders, mevrouw drs. N.M.

Nucleair geneeskundige

Kok, de heer drs. F.P.

Radioloog en interventieradioloog (niet-) vasculair

Westerhof, de heer dr. J.P.

Radioloog en interventieradioloog (niet-) vasculair

Wolk, de heer drs. S. van der

Radioloog

Veelgestelde vragen

Wat zijn de openingstijden van de afdeling radiologie?
Helmond: Maandag t/m vrijdag: 8:00-16:45 uur.
Deurne: Maandag t/m donderdag: 8.15 uur- 16:45 uur, vrijdag: 8:15-12:30 uur.

Moet ik altijd een afspraak maken voor een onderzoek op de afdeling radiologie?
Voor de volgende onderzoeken dient u een afspraak te maken:

  • Echografie
  • Mammografie
  • Dexa meting (botdichtheidsmeting)
  • MRI-scan
  • CT-scan
  • Spine (scoliosebepaling)
  • Oesophagus (slokdarm)/maag

Voor alle overige röntgenfoto’s kunt  u een afspraak maken maar dit is niet noodzakelijk. U kunt hiervoor ook tijdens de reguliere openingstijden op basis van vrije inloop door ons geholpen worden.
Een verwijsbrief van uw behandelend arts is voor alle onderzoeken vereist. Vergeet u niet om deze verwijsbrief mee te nemen.
Belt u ons gerust  als u twijfelt of een afspraak nodig is.

Hoe kan ik  mijn afspraak verzetten?
Als u een afspraak wil verzetten kunt u contact opnemen met de afdeling radiologie 0492-595606.

Ik heb een afspraak voor een  MRI-scan op zaterdag/zondag of in de avond kan dat?
Om de toegangstijd voor dit onderzoek zo kort mogelijk te houden worden MRI onderzoeken ook in het weekend en tijdens de avonduren uitgevoerd.

Wanneer heeft de arts de uitslag van mijn onderzoek?
Indien u door uw huisarts bent doorverwezen voor onderzoek op de afdeling radiologie, zal de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts worden gestuurd. Uw huisarts zal de uitslag ontvangen binnen 5 werkdagen na het uitvoeren van het onderzoek. Indien u door uw behandelend specialist bent doorverwezen voor onderzoek op de afdeling radiologie, krijgt u de uitslag van deze specialist tijdens de afspraak die hiervoor met u gemaakt is door de polikliniek. Indien u nog geen vervolgafspraak heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek van uw behandelend specialist.

Ik ben (mogelijk) zwanger. Kan ik dan wel een radiologisch onderzoek of behandeling ondergaan?
Als u zwanger bent of denkt te zijn adviseren wij  u contact op te nemen met de afdeling radiologie. Voor echografie zijn er geen beperkingen.

Kan ik mijn radiologiebeelden opvragen?
U kunt uw radiologiebeelden bij ons opvragen. Wij zullen de beelden van uw onderzoek per email naar u verzenden. Hiervoor hebben wij een geldig emailadres en mobiel telefoonnummer nodig. Deze kunt u via www.elkerliek.nl/MijnElkerliek toevoegen aan uw dossier indien dit nog niet het geval is. De beelden moeten minstens 14 dagen geleden gemaakt zijn voordat wij deze mogen verzenden.

Wat zijn de kosten van mijn onderzoek?
Stel een vraag over uw nota via een E-consult in de MijnElkerliek omgeving. Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Zorgadministratie, telefoon: 0492-595383 (elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur), E-mail: infonota@elkerliek.nl
Bij vragen over betalingen kunt u contact opnemen met de Financiële Administratie, telefoon: 0492-595378 (tijdens kantooruren), E-mail: infonota@elkerliek.nl
Verder verwijzen wij u naar onze algemene pagina over Kosten van uw behandeling.

Radiologie contact

Locaties

Helmond
In Helmond bevindt de afdeling Radiologie zich op de tweede verdieping. In het ziekenhuis volgt u de borden "Röntgen/Radiologie".

Deurne
In Deurne bevindt de afdeling Radiologie zich op de eerste verdieping. In het ziekenhuis volgt u de borden "Röntgen/Radiologie". In Deurne kunt u terecht voor MRI-onderzoek, bucky onderzoek, echografie en dexa metingen. Echo-onderzoek is op sommige dagen in Deurne beperkt mogelijk.

Afspraak maken

De afdeling Radiologie is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur.
De afspraaknummers zijn:

Deurne: 0493 - 32 88 79
Helmond: 0492 - 59 56 04

Let  op: voor een onderzoek heeft u altijd een verwijzing van de huisarts of een behandelend specialist nodig.

Openingstijden

Helmond
Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.45 uur

Deurne
Maandag t/m donderdag van 08.15 tot 16.45 uur
Vrijdag van 08.15 tot 12.30 uur.

Voor 9.00 uur en na 16.00 uur is het meestal niet erg druk op de afdeling. Misschien prettig voor u? U bent in ieder geval ook dan van harte welkom.

Buiten deze tijden is de afdeling Radiologie niet open. Indien dit noodzakelijk is kan een medisch specialist van het Elkerliek ziekenhuis u wel verwijzen naar de afdeling voor een spoedonderzoek.

Voor de spoedzaken heeft een laborant dienst. In geval van grote drukte of als er een ernstig ongeval gebeurd is kan hij/zij een collega oproepen. Voor specialistische onderzoeken is ook een collega oproepbaar. Ook is één van de radiologen altijd oproepbaar voor het doen van onderzoek of het interpreteren van een onderzoek.

Patiënten van de huisarts worden in principe via de eerste hulparts naar de afdeling Radiologie verwezen.