PathologieWat is Pathologie?

Een patholoog is, net als bijvoorbeeld een chirurg, een internist of een gynaecoloog, een medisch specialist. De patholoog onderzoekt cellen of weefsels om vast te stellen of er sprake is van afwijkingen. Een andere specialist of huisarts levert dit materiaal aan.

Pathologen zijn op de achtergrond werkzaam en u zult deze specialist zelden ontmoeten. U krijgt wel te maken met het verslag dat deze specialist maakt. Het onderzoek vindt plaats met het blote oog (macroscopisch) en door middel van een microscoop. Ook worden er andere technieken toegepast zoals immunologisch onderzoek en DNA-analyse. Een patholoog kan de ziekte vaststellen aan de hand van de microscopische beelden. Dit gebeurt altijd in samenhang met de klinische informatie over de patiënt en eventueel overig onderzoek.

Wat kunt u verwachten?

Het Elkerliek ziekenhuis heeft geen eigen laboratorium voor pathologie maar werkt voor pathologisch onderzoek samen met Stichting PAMM, de dienstverlener in laboratorium diagnostiek in de regio. Bij PAMM werken 15 pathologen. De belangrijkste onderzoeken die zij verrichten zijn:

Stichting PAMM

PAMM is een zelfstandig laboratorium dat zich richt op pathologie en medische microbiologie in de regio Zuidoost-Brabant. Diagnostiek, consultatie, preventie, toegepast onderzoek en nascholing zijn kernactiviteiten van stichting PAMM. PAMM werkt hiervoor intensief en structureel samen met de verschillende ziekenhuizen in de regio, 450 huisartsen, de GGD, zorginstellingen en verloskundigenpraktijken.

Wie is wie?

De pathologen van Stichting PAMM vindt u hier.