OrthopedieWat is Orthopedie?

Orthopedie is één van de oudste onderdelen van de geneeskunde. Het is de leer van het steun- en bewegingsapparaat, en behandelt aandoeningen van botten, gewrichten, spieren, pezen en banden.

Het woord ‘orthopedie’ is afkomstig uit het Oudgrieks en betekent ‘recht’(orthos) en ‘kind’ (peados). Orthopedie is een vakgebied waar patiënten van jong tot oud worden behandeld. Deze behandeling bestaat vaak uit een operatie. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Slijtage van de knie of heup (arthrose) die vervangen wordt door een prothese.
  • Een kijkoperatie van de knie om een meniscusscheur te behandelen, of van de schouder om een schouder ‘die uit de kom gaat’ te verstevigen.
  • Het vervangen van een gescheurde kruisband na een sportletsel.
  • Het repareren van een botbreuk met een pen of een plaat met schroeven.

Naast deze operatieve behandelingen worden aandoeningen ook niet operatief behandeld. Denk hierbij aan een brace of steunzolen. Ook een injectie van een gewricht, gerichte adviezen en fysiotherapie zijn niet-operatieve behandelingen. Orthopedie is letterlijk een dynamisch vakgebied. ‘Zorg voor beweging’ is wat wij u in het Elkerliek Ziekenhuis bieden.

Wat kunt u verwachten?

In het Elkerliek ziekenhuis zijn zes orthopedisch chirurgen werkzaam. Allen werken op onze locaties in Helmond en Deurne voor polikliniek bezoeken. Operatieve behandelingen vinden plaats op locatie Helmond.

Filmpjes

Er zijn een aantal filmfragmenten gemaakt waarin verschillende personen vertellen over de Totale Heup Prothese.

Specialisten

Noten, de heer drs. H.J.

Orthopedisch chirurg

Hoekstra, mevrouw drs. M.C.L.

Orthopedisch chirurg

Boons, de heer drs. H.W.

Orthopedisch chirurg

Blaauw, de heer drs. B.J.

Orthopedisch chirurg

Diederix, de heer drs. L.W.

Orthopedisch chirurg

Kleijn, de heer drs. L.L.A.

Orthopedisch chirurg

Heijden, de heer R. van der

Physician Assistant i.o.

Polikliniek Orthopedie

De orthopeden werken zowel op de locaties Helmond als Deurne. In Helmond bevindt de polikliniek zich op de eerste verdieping. In Deurne op de begane grond. Volg in het ziekenhuis de borden ‘orthopedie’. De portier van het ziekenhuis kan u altijd helpen de polikliniek Orthopedie te vinden. Het spreekuur vindt uitsluitend plaats volgens afspraak. U kunt zelf een afspraak maken via de polikliniekassistente.

Ook houden de orthopeden eenmaal per twee weken op de maandag een avondspreekuur van 17.00 uur tot 19.30 uur. Het spreekuur is uitsluitend bedoeld voor nieuwe patiënten die verwezen worden door de huisarts.

Locatie:
Helmond en Deurne

Telefoon:
Helmond: 0492-59 59 60
Deurne: 0493-32 89 20

Telefonisch bereikbaar:
Maandag t/m vrijdag van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur