OperatiekamersHet Elkerliek ziekenhuis heeft acht operatiekamers. Alle operatiekamers zijn heel ruim opgezet en voorzien van de nieuwste techniek. Per jaar vinden ongeveer 15.000 operaties plaats in Helmond. De operatiekamers zijn gelegen in een geheel nieuw complex dat op palen aan het hoofdgebouw is gebouwd. Ruimte en licht zijn de grootste verbeteringen ten opzichte van het oude complex. Overal zijn ramen geplaatst, waardoor daglicht in de operatiekamers en de gangen valt. Dit is prettig voor u en voor de medewerkers op de OK.

Veelgestelde vragen

Misschien heeft u zo’n kamer nog nooit van binnen gezien en bent u erg benieuwd hoe het er daar aan toe gaat? Vandaar hieronder veel gestelde vragen over de OK.

Hoe ziet de OK eruit?
Een operatiekamer is afgesloten en er heerst een hoge druk. Door deze drukbeheersing is de OK voor bijna honderd procent ‘schoon’, het is voor bacteriën bijna onmogelijk om te overleven in deze lucht. Ook de apparatuur die in de OK te vinden is, is in de loop der jaren veranderd. Kijk ook eens naar het filmpje hierboven!

Wie is wie op de OK?
Een uitleg hiervan vind je hier.

Waarom is het zo koud op de OK?
Bacteriën houden niet van lage temperaturen. Daarom is de temperatuur op de OK ongeveer 17 graden. Dat kan best koud zijn als u stil op de operatiekamer ligt. Daarom ligt u onder een warme deken en soms op een warmtematras. Tijdens de operatie ligt de deken op de niet te opereren lichaamsdelen. Zo blijft uw lichaamstemperatuur op peil.

Waarom is het bed zo smal?
Doordat de operatietafel smal is, kan het operatieteam gemakkelijk overal bij tijdens de operatie. Ook is het zo niet nodig om helemaal over u heen te buigen. Tijdens een operatie staat er een heel team om u heen, en dat team moet gemakkelijk toegang hebben tot het te opereren gebied.

Is de hele operatiekamer steriel?
Nee, de kamer zelf is niet steriel. Het te opereren gebied wordt gedesinfecteerd. Ook wast het hele team zijn of haar handen drie minuten voor de ingreep volgens een vast protocol. En bijvoorbeeld de operatiejassen, handschoen en instrumenten zijn steriel.

Waarom zie ik roze of geel na een operatie?
Dat komt doordat het te opereren gebied wordt gedesinfecteerd met een vloeistof. Deze vloeistof is roze of geel gekleurd. U kunt de verkleuring er gemakkelijk weer afwassen.

Wanneer is de OK ‘open’?
Onze operatiekamers kennen geen openingstijden. Ze zijn 24 uur per dag, 365 dagen per jaar geopend. Het kan zo zijn dat u midden in de nacht met spoed geopereerd moet worden, dan staat er een OK-team voor u klaar. Als de verpleegafdelingen vol zijn, wordt u overgeplaatst naar een ander ziekenhuis.