MammapolikliniekWat is de Mammapoli?

Mamma is de medische term voor uw borst. De mammapoli is een polikliniek voor borstafwijkingen. U bent verwezen naar de mammapoli omdat u een verandering in uw borst(en) heeft geconstateerd of omdat bij het bevolkingsonderzoek een afwijking op de foto's gezien is. Ook patiënten waarbij de diagnose borstkanker is geteld en hiervoor onder behandeling zijn, bezoeken de mammapoli voor controle-afspraken.

Oncozon

Het Elkerliek ziekenhuis maakt deel uit van Oncozon. Dit is een oncologisch netwerk van tien ziekenhuizen in Oost-Brabant en Limburg.
Binnen dit netwerk wordt de oncologische zorg volgens dezelfde protocollen aangeboden om overal dezelfde kwaliteit te waarborgen. Soms zijn er bijzondere omstandigheden, waardoor een kankerbehandeling op een specifieke manier uitgevoerd moet worden, die niet in alle ziekenhuizen voorhanden is. Binnen dit netwerk zijn voor bepaalde behandelingen expertcentra opgericht. Wanneer een behandeling in het eigen ziekenhuis niet mogelijk is, kan snel verwezen worden naar een ziekenhuis waar dat wel kan. Binnen het netwerk hebben de ziekenhuizen hebben daar onderlinge afspraken over.  Soms is ook een advies van een expertcentrum al genoeg om de behandeling toch in het eigen ziekenhuis plaats te kunnen laten vinden. Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat u altijd de beste oncologische zorg krijgt. Dichtbij huis als het kan en verder weg als het nodig is. Kijk voor meer informatie op www.oncozon.nl.

Wat kunt u verwachten?

Op de Mammapoli wordt u in eerste instantie gezien door de gespecialiseerd mammaverpleegkundige. Zij vraagt naar uw klachten en doet een lichamelijk onderzoek van de borsten (inspectie en bevoelen). Daarna gaat u naar de afdeling radiologie voor röntgenonderzoek:

Soms is het nodig aansluitend aan het röntgenonderzoek een punctie verricht. Hierbij wordt weefsel uit de afwijking weggenomen voor microscopisch onderzoek.

Soms wordt bij een punctie onvoldoende weefsel verkregen om een betrouwbare diagnose te stellen. In dat geval wordt de punctie herhaald of wordt een ander soort punctie verricht. Wanneer we ook dan geen diagnose kunnen stellen en er is twijfel over de aard van de afwijking, wordt de hele afwijking operatief verwijderd voor nader onderzoek.

Uitslag van het onderzoek

Wanneer de röntgenonderzoeken zijn afgerond, komt u terug op de Mammapoli. Daar bespreekt de chirurg samen met u en de gespecialiseerd mammaverpleegkundige de uitslag krijgt u uitleg over het eventuele vervolg.

Indien een punctie is uitgevoerd, vindt dit gesprek na 3 werkdagen plaats.

Wanneer de borstafwijking operatief is verwijderd, wordt na 6 tot 11 werkdagen een vervolgafspraak voor u gepland, waarbij alle uitslagen worden besproken.

De diagnose

  • Borstkanker
  • Goedaardige afwijking

Contact

De Mammapoli vindt u op de polikliniek Chirurgie, locatie Helmond. U kunt een afspraak maken via de polikliniekassistente van de polikliniek Chirurgie. Deze polikliniek is van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur bereikbaar, via telefoonnummer: 0492 – 595938.

De gespecialiseerd mammaverpleegkundige is ook telefonisch te bereiken via de polikliniek Chirurgie. Dagelijks heeft zij een telefonisch spreekuur tussen 12.00 en 12.30 uur, telefoonnummer: 0492 – 595938.

Specialisten

Teeuwen, de heer dr. P.H.E.

Gastro Intestinaal-chirurg en chirurg-oncoloog

Schipper, mevrouw drs. E.E.

Gastro-Intestinaal chirurg, chirurg-oncoloog en proctoloog

Lemaire, mevrouw drs. B.M.D.

Gastro-Intestinaal chirurg en chirurg-oncoloog

Vries Reilingh, de heer dr. T.S. de

Gastro-Intestinaal chirurg en chirurg-oncoloog

Kuijpers, mevrouw M.

Verpleegkundig specialist

Steen, mevrouw D. van der

Verpleegkundig specialist i.o.