KinderlongpoliVoor wie is de kinderlongpoli bedoeld?

De kinderlongpoli is er voor kinderen en jongeren met  longproblemen. Het kan hierbij gaan om kinderen die last hebben van benauwdheid of hooikoorts, maar bijvoorbeeld ook om kinderen en jongeren met taaislijmziekte. De medische term voor deze ziekte is cystic fibrosis (CF). Soms kan er ook sprake zijn van een combinatie van meerdere longproblemen.

Wat kunt u verwachten?

De huisarts zal uw kind doorverwijzen naar de kinderarts. De kinderarts ziet als eerste u en uw kind. Hij of zij onderzoekt uw kind. U kunt uw verhaal doen en de kinderarts zal vragen stellen. Aan de hand van de bevindingen maakt de kinderarts een plan en bespreekt deze met u. Dit kan verschillende stappen inhouden, zoals het inzetten van onderzoeken (bloedonderzoek, longfunctie-onderzoek e.d.) en het voorschrijven van medicijnen. De kinderarts kan  ook  doorverwijzen naar de kinderlongpoli of incidenteel naar een andere specialist.

De kinderlongpoli is speciaal voor kinderen en jongeren tussen 0 - 16 jaar met longproblemen. Op de kinderlongpoli werken twee kinderlongverpleegkundigen. Zij bekijken samen met u en uw kind wat er aan de hand is. Zij stellen vast  wat  het probleem is, hoe vaak  uw kind benauwd is en hoe het gaat met de inname van medicatie.  Er wordt ook besproken wat het longprobleem betekent voor uw kind en de rest van het gezin. Daarnaast geven  de kinderlongverpleegkundigen u en uw  kind  individuele uitleg en informatie die toegespitst is op  uw kind. Zij checken of  uw kind (en u ) alles goed begrepen heeft.

Leestips

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde.
Als uw kind bekend is bij de kinderlongpoli kunt u niet urgente vragen rechtstreeks aan de kinderlongverpleegkundigen stellen. Dit kunt u doen via kinderastma@elkerliek.nl. Zij streven ernaar uw mail binnen één week te beantwoorden.