Afwisselend fysieke en telefonische/digitale afspraken bij slaapapneu

U bevindt zich hier: Home | Actueel | 2022 | Afwisselend fysieke en telefonische/digitale afspraken bij slaapapneu

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Afwisselend fysieke en telefonische/digitale afspraken bij slaapapneu

Onderzoeksfoto longen

Patiëntonderzoek naar manier van zorg tijdens Covid-19-pandemie bij longgeneeskunde Elkerliek

Tijdens de Covid-19-pandemie zijn veel patiënten in het Elkerliek ziekenhuis telefonisch of digitaal via een video-afspraak geholpen. Zo behandelde longarts Giny Clappers en haar collega’s verschillende patiënten met slaapapneu op afstand. De longarts: "Sommige patiënten heb ik via de telefoon de levenslange diagnose van slaapapneu medegedeeld. Ik ben benieuwd: Hoe hebben patiënten deze manier van zorg ervaren? Wat kunnen we ervan leren? En is deze vorm van zorg  een goede optie voor patiënten met verdenking op slaapapneu?” Met deze vragen als uitgangspunt startten Zorgbelang Brabant|Zeeland en het Elkerliek een onderzoek.

Patiëntonderzoek Longgeneeskunde

Zo’n 150 patiënten hebben hun ervaringen met de zorg via telefoon of een video-afspraak gedeeld in een vragenlijst. Daarvan is het merendeel tevreden over deze vorm van zorgverlening. Ongeveer de helft van de patiënten staat er voor open om in de toekomst zorg afwisselend fysiek en telefonisch of digitaal via een video-afspraak te ontvangen. Toch is er ook een aanzienlijke groep patiënten die het liefst zorg in het ziekenhuis ontvangt, met als voornaamste redenen: “Anders mis ik het persoonlijk contact” en “Als ik fysiek bij de longarts ben, ben ik ervan overtuigd dat ik mijn probleem beter uit kan leggen.”

Behoefte aan fysiek contact naast telefonische of video-afspraken

Vooral een eerste afspraak fysiek in het ziekenhuis heeft voor meerdere patiënten de voorkeur. Ook hangt het af van de situatie en de duur van een behandeling of deze fysiek of via telefoon of een video-afspraak kan. Een patiënt gaf aan: “Voor een intake is fysiek contact beslist noodzakelijk. Voor vervolgafspraken kun je met (beeld)bellen goed uit de voeten. Wel pleit ik ervoor dat er toch om de zoveel maanden fysiek contact is.”

Toekomstige zorg bij slaapapneu

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om de toekomstige zorg bij slaapapneu nog beter vorm te geven. Nieuwe patiënten komen op de poli. Vervolgens wordt de zorg bij voorkeur en in overleg met de patiënt telefonisch of digitaal voortgezet. Het afwisselen van deze fysieke afspraken met telefonische of video-afspraken, is ook wenselijk voor de zorgprofessional, aldus longarts Giny Clappers: “Het geven van goede uitleg en kunnen zien dat de patiënt je begrijpt is waardevol voor beide partijen. Een eenmalig fysieke afspraak is ook voor ons prettig. Met de laatste apparatuur voor slaapapneu, kan een vervolgafspraak vaak prima telefonisch of digitaal.”