Veelgestelde vragen Chirurgie

U bevindt zich hier: Home | Specialismen en spreekuren | Chirurgie | Veelgestelde vragen Chirurgie

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Veelgestelde vragen Chirurgie

Wordt de chirurgie behandeling vergoed door de ziektekostenverzekering?
Via de basisverzekering vergoeden zorgverzekeraars een groot gedeelte van de kosten van ziekenhuiszorg maar het kan zijn dat de kosten van uw behandeling niet (volledig) vergoed worden. Het Elkerliek ziekenhuis heeft met de meeste zorgverzekeraars en/of polissen contracten gesloten over de te leveren zorg (zie de website van uw zorgverzekeraar). Kijk ook in uw polisvoorwaarden of u de kosten van uw behandeling vergoedt krijgt. Twijfelt u, neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Moet ik nuchter zijn voor een poliklinische ingreep?
Nee, voor een poliklinische ingreep is het niet nodig om nuchter te zijn. Voor een RBL behandeling is wel voorbereiding van laxeermedicatie noodzakelijk.

Na hoeveel tijd mag ik weer sporten na een ingreep?
Het is per ingreep verschillend wanneer u weer mag sporten. Uw specialist kan u precies uitleggen vanaf wanneer u het sporten weer op kunt pakken.

Kan ik gewoon werken na de ingreep?
Het is afhankelijk van het soort werk dat u doet wanneer u dit weer kunt oppakken. Na sommige ingrepen is het mogelijk om de volgende dag aan het werk te gaan, maar er zijn ook ingrepen waarbij u pas in een later stadium kan aanvangen met uw werk. De chirurg zal u tijdens het consult uitleggen wanneer u weer aan het werk kunt.

Mag ik iemand (familielid, partner, etc.) meenemen naar het consult?
U mag iemand meenemen naar het consult. Sterker nog, wij willen u adviseren om iemand mee te nemen.

Wanneer word ik geopereerd?
Dat is voor iedere patiënt anders. Sommige patiënten moeten nog bijkomende onderzoeken ondergaan nadat er al goedkeuring voor de operatie is gegeven. De medewerkers van de opnameplanning beheren de wachtlijst en zullen met u overleggen over de operatiedatum. De chirurg en de anesthesist kunnen u dus niet precies een operatiedatum doorgeven. Op de Elkerliek site vindt u wel een wachttijdindicatie.

Moet ik stoppen met roken als ik een ingreep wil laten verrichten?
Het wordt sterk geadviseerd om zeker een half jaar voor de operatie te stoppen met roken. Roken vergroot de kans op complicaties, vooral op het gebied van wondgenezing. Omdat roken slecht is voor de bloedcirculatie, bestaat de kans op het afsterven van weefsel (necrose).

Wat te doen als ik klachten krijgt van de wond na een operatie?
Als de wond open gaat is het niet mogelijk om deze opnieuw te hechten. Advies is dan goed spoelen met water onder de douche en droog verbinden. Het kan zijn dat er een wondinfectie aanwezig is, vooral bij deze symptomen; roodheid, zwelling, koorts en er komt pus uit de wond. In deze gevallen altijd contact opnemen met de poli chirurgie.

Ik heb meerdere afspraken in het ziekenhuis, kan dit op 1 dag gepland worden?
We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met uw wensen. Meerdere afspraken op één dag plannen is echter niet altijd mogelijk. Artsen van verschillende afdelingen werken niet allemaal op dezelfde dag en onderzoeken kunnen niet altijd achter elkaar gepland worden.

Mijn medicijnen zijn op. Hoe kom ik aan een herhaalrecept?
Voor een tussentijds herhaalrecept voor uw medicijnen kunt u terecht bij uw huisarts. De huisarts heeft een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt.