Snurken. Alleen hinderlijk, of reden voor verder onderzoek?

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Snurken. Alleen hinderlijk, of reden voor verder onderzoek?

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Snurken. Alleen hinderlijk, of reden voor verder onderzoek?

Geplaatst: 24-1-2013

“Dokter, waarom is er nooit eerder aan slaapapneu gedacht? Ik voel me sinds jaren eindelijk weer fit.” “Ik moest ontzettend wennen aan het neusmasker, maar nu kan ik niet meer zonder dat ding slapen.” “Mijn man is veel fitter! Ik slaap zelf ook veel rustiger nu ik weet dat hij geen ademstops meer heeft ’s nachts.”

Patiënten die na een proefperiode met een CPAP (een neusmasker) terugkomen op de polikliniek zijn bijna altijd positief. Naast de snurkbeugel (MRA) is dit masker een van de belangrijkste behandelingen bij slaapapneu.

Veel mensen snurken ‘s nachts. Dat is vervelend. Maar als er ook nog eens ademstops (apneu’s) bijkomen, wordt het soms zelfs beangstigend. En slaapapneu komt vaker voor dan gedacht. Bovendien zijn de gevolgen groot; vermoeidheid en slaperigheid overdag zien we met grote regelmaat terug.

Sinds ruim een jaar kunnen we de nachtelijke slaapregistratie (polygrafie) thuis uitvoeren. Tijdens het eerste polibezoek bespreek ik de uitslag met de patiënt en stellen we een behandelplan op. Veel patiënten krijgen dan eindelijk een antwoord op hun soms al jarenlang spelende vermoeidheidsvraag. Een masker of een beugel als mogelijke oplossing? Dat klinkt aanvankelijk niet zo prettig. Toch hoor ik bij controle voornamelijk positieve reacties.

Kom ik er ooit nog vanaf, dokter, vragen patiënten me ook vaak. Wel, de overgrote meerderheid van mijn patiënten niet. Dit heeft vaak te maken met overgewicht. Als daaraan gewerkt wordt, kán het verbeteren. Onlangs zag ik een patiënt terug nadat deze fors was afgevallen. Haar ernstig slaapapneu was over. Ze heeft haar apparaat kunnen inleveren! Dat is natuurlijk top. Helaas lukt dit maar bij een hele kleine groep.

Giny Clappers-Gielen, longarts

5318 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Video-afspraken maken behandelingen op afstand mogelijk

  29-7-2020

  ‘Al jaren wilde ik graag meer doen met video-afspraken. Dit wordt ook wel beeldbellen of consult op afstand genoemd. Dit om efficiënter te werken, maar het past ook bij mijn drang om de zorg te vernieuwen,......

  Lees verder

 • 'Corona-nazorg, een hele uitdaging!'

  15-6-2020

  Elske Berkvens (klinisch fysiotherapeut) en Hester van Groningen (longarts) vertellen hoe het Elkerliek en regionale zorgpartners gezamenlijk een corona nazorgtraject hebben opgezet....

  Lees verder

 • ‘Vliegende kiep’ op de SEH

  1-4-2020

  De komende tijd brengen we een aantal medewerkers uit het Elkerliek in beeld voor wie hun werk sterk veranderd is in deze coronatijd. Als eerst komt Hetty Bouwman aan het woord. Hetty werkt normaal......

  Lees verder

Weblog overzicht