Actueel



'Mantelzorgers doen mee' behaalt 2e plaats CZ Zorgprijs 2015

10 november 2015

Tweede plaats CZ Zorgprijs voor project Mantelzorgers doen mee

Mantelzorger kijkt mee bij behandeling patiënt met beroerte

Op 10 november, de Dag van de Mantelzorg 2015, is de afdeling Neurologie van het Elkerliek ziekenhuis gestart met meekijkmomenten voor de mantelzorgers van patiënten die een beroerte (CVA) hebben gehad. Dit houdt in dat de mantelzorger meekijkt met de behandeling van zijn familielid of naaste. Hierdoor is hij beter voorbereid op de thuiskomst van de CVA-patiënt, wat de zorg voor de patiënt en belasting van de mantelzorger ten goede komt. Het project behaalde gisteren de tweede plaats bij de CZ Zorgprijs 2015!

De mantelzorger kan op afspraak meekijken met de behandeling van de patiënt door verpleging, fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. De meekijkmomenten versterken het inzicht van de mantelzorger in de behandeling en hierdoor weet hij beter wat komen gaat.

Voorbereiden mantelzorger
Helma Janssen, afdelingsmanager Neurologie: ”De mantelzorger is de constante factor en van onschatbare waarde voor het welbevinden van de patiënt. Vandaar dat hij nu nog duidelijker wordt betrokken bij het zorgproces.” Jaarlijks worden zo’n 450 mensen met een CVA (beroerte) opgenomen in het Elkerliek. uiteindelijk keert 70% van hen terug in de thuissituatie. De helft van deze mensen wordt, eenmaal thuis, geconfronteerd met lichamelijke achteruitgang en zogenaamde ‘onzichtbare uitval’. Dit kunnen problemen zijn met aandacht, geheugen en informatieverwerking. Helma: ”Vooral de partner wordt door deze klachten bij de CVA-patiënt zwaar belast. Daarom vinden we het belangrijk dat de mantelzorger goed voorbereid is op wat komen gaat.” Ook mantelzorgers van patiënten met overig Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) worden uitgenodigd voor de meekijkmomenten.

Tweede plaats CZ Zorgprijs 2015
Het project ‘Mantelzorgers doen mee, meekijkmomenten afdeling Neurologie’ behaalde 9 november de tweede plaats bij de verkiezing van de CZ Zorgprijs 2015. “De meekijkmomenten sluiten aan bij het beleid van het Elkerliek ziekenhuis, waarbij wij aandacht hebben voor de patiënt en diens naaste in hun unieke situatie en de zorg afstemmen op die situatie”, vertelt Betty van de Walle, voorzitter Raad van Bestuur Elkerliek. “Het behalen van de tweede plaats bij de CZ Zorgprijs is een erkenning van onze visie op mantelzorg. We zijn dan ook trots op dit mooie resultaat.” Het project de ‘Mantelzorger doet mee’, op de afdeling Neurologie is ontwikkeld in samenwerking met Quartz transmuraal centrum.

Op de foto: Mantelzorger Petri en haar Kees snijden de taart aan, omringd door de betrokken medewerkers op de afdeling Neurologie.
foto: Hein van Bakel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer nieuws