GipskamerGipskamer

Wat is de gipskamer?

De gipskamer is het werkterrein van de gipsverbandmeester. Het is natuurlijk niet zo dat patiënten alleen voor botbreuken naar een gipskamer wordt gestuurd. De gipsverbandmeester behandelt alle patiënten die afwijkingen, ziekten of letsels hebben aan het 'steun- en bewegingsapparaat'. Met andere woorden: alles wat te maken heeft met botten, spieren, pezen en gewrichten, maar ook gewrichtsbanden en kapsels. Door het toepassen van verschillende technieken, zoals beweeglijke en onbeweeglijke ondersteuning, trek- en buigkrachten en technieken om vergroeide onderdelen van het steun- en bewegingsapparaat weer in de juiste richting te leiden, wordt geprobeerd het gewenste resultaat te bereiken. 

Wat kunt u verwachten?

De gipsverbandmeester is een verpleegkundige die een aanvullende opleiding tot gipsverbandmeester heeft gevolgd. De gipsverbandmeester behandelt patiënten in samenspraak met een arts-assistent of medisch specialist. De specialisten die patiënten verwijzen zijn orthopeden, chirurgen, plastisch chirurgen, sportartsen, revalidatie artsen en neurologen. Ook kunnen huisartsen, indien zij patiënten met lichte afwijkingen of letsel zelf willen behandelen, doorverwijzen naar de gipsverbandmeester.

Bij rugaandoeningen worden vaak 'vaste' of afneembare kunststof corsetten gemaakt. Aandoeningen of letsel aan pezen of banden worden dikwijls behandeld met 'vaste' of beweegbare kunststof spalken. Ook kunnen aangeboren afwijkingen zoals heupafwijkingen worden behandeld. Er wordt door de gipsverbandmeester gewerkt met (medical) tape en bandages. Denk hierbij vooral aan letsels aan enkelbanden, breuken van sleutelbeen en ribben, letsels van achillespezen en banden van duim, vingers en pols. Tevens wordt er, als vervolgbehandeling bij breuken, gewerkt met (zelfgemaakte) braces (afneembare kokers).

Contact

Locatie:
Helmond

Telefoon:
0492-595976

Telefonisch bereikbaar:
Maandag t/m vrijdag van 08.30 - 09.00 uur en van 13.30 - 14.00 uur.